“NA NJIH”: Stotine policajaca iz različitih delova Španije krenuli u Kataloniju! – VIDEO

Demonstracije

foto: AP

Stotine policajaca iz različitih delova Španije krenule su u Kataloniju kako bi suzbile organizovanje referenduma o nezavisnosti, dok su ih brojni građani ispratili mahanjem španskim zastavama i povicima “na njih”.

Policijska vozila krenula su iz Madrida, Uelve, Valensije, Sevilje, Kordobe i drugih gradova kako bi “održala javni red” u nedelju, kada je katalonska vlada najavila “nezakoniti referendum”, poručilo je špansko ministarstvo unutrašnjih poslova.

Policajce su ispratile desetine građana vičući “živela Španija“, “živela policija” i uz navijački poklič, koji se koristi kada igra španska reprezentacija, “(idite) na njih”, koji je ovaj put usmeren na Katalonce, zagovornike nezavisnosti, a ne na sportske protivnike.

[adsenseyu1]

Stanovnici nekih pokrajina, poput Andaluzije na jugu zemlje, preko društvenih mreža podržavaju slanje dodatnih policijskih snaga.

foto: EPA

Katalonija ima svoju autonomnu policiju, kojoj je državno tužilaštvo naložilo zaplenu materijala vezanih za referendum i zauzimanje prostorija gde bi birači mogli da glasaju, ali u Madridu im ne veruju u potpunosti pa šalju nacionalnu policiju i civilnu gardu.

[adsenseyu5]

foto: Reuters

Odluka Ustavnog suda

Nakon što je španski ustavni sud zabranio održavanje referenduma, a vladajuća Narodna stranka desnog centra u Madridu poručila da se on neće održati, policija pleni propagandne letke, ulazi u prostorije za koje sumnja da skrivaju glasačke kutije i blokira internet stranice koje pozivaju stanovnike na izlazak na referendum.

Medijima prete kazne budu li objavljivali reklame i oglase vezane za referendum. Još ranije su sudovi i državno tužilaštvo najavili procesuiranje službenika i zvaničnika koji budu učestvovali u organizaciji referenduma.

(Skandalozno.rs, Izvor: net.hr)

[adsenseyu2]