NAJNOVIJA VEST: Uhapšeni direktori u Institutu “Vinča”, evo zbog čega

Udarna vest

foto: skandalozno.rs

Pripadnici MUP uhapsili su danas Slavka Karića (37), direktora Centra operative Instituta za nuklearne nauke “Vinča” i supruga direktorke Milice Marčeta Kaninski zbog trgovine uticajem, saznaje “Blic”.

Prema nezvaničnim informacijama, Karić je uhapšen zajedno sa direktorom Centra za motore u tom Insitutut Brankom Spajićem (31). Njih dvojica su, prema saznanjima “Blica“, od jednog zaposlenog tražili 4.000 evra kako bi ga prebacili na drugo radno mesto u Institutu, koje je i bolje plaćeno.

“Blic” je u više navrata pisao o sumnjivim radnjama u Institutu “Vinča”, u kojima je glavni akter bila direktorka i supruga uhapšenog Karića, Milica Marčeta Kaninski.

Naime, ona je u “Institutu” sprovela je novu sistematizaciju u ovoj državnoj ustanovi, kojom je ukinula nekoliko radnih mesta i spojila ih u jedno, a potom tu poziciju dodelila svom nevenčanom suprugu Slavku Kariću. Tom prilikom mu je i povećala i platu za čitavih 100.000 dinara, tako da njemu mesečno leže 270.000 dinara plate, objavila je Pištaljka.rs.

Direktorka je plate povećala i bratu i sestri svog muža, koji takođe rade u institutu, kao i drugim zaposlenima u administraciji, što je izazvalo nezadovoljstvo naučnika u institutu čije su plate manje od plata službenika.

– Moj nevenčani suprug Slavko Karić je bio direktor Tehničke operative, kojoj sam ja pripojila još tri organizacione jedinice, koje su, zbog lošeg poslovanja, bile zapuštene i pred gašenjem – obajsnila je je direktorka u decembru zašto njen muž ima toliku platu.

Ona nije poricala da je Slavku Kariću povećala platu, ali u kako je rekla, u tome nije videla ništa sporno, jer oni nisu u bračnoj zajednici, što takođe nije istina.

Kada bahatost ne zna za gradnice

– On je popravio poslovanje tih jedinica, a jedna od njih je počela da donosi četiri puta više novca nego pre. Smatrala sam da treba da mu zbog toga povećam platu za 100.000 dinara. Zaslužio je i više. Njegov prethodnik na mestu direktora jedne od pomenute tri jedinice imao je četiri puta veću platu, iako su rezultati poslovanja bili loši – izjavila je diretkora, bez trunke srama!

Još je dodala i da su joj pravnici objasnili da nije u prekršaju zbog ove odluke jer sa “sa Slavkom nije u bračnoj, već u vanbračnoj zajednici od prošle godine, a u vezi su od 2015. godine“.

Direktorka je, kako sama objašnjava, direktno povećala plate neposrednim rukovodiocima koji su povećali plate rodbini njenog nevenčanog supruga, čime je pokušala da prikrije da je to zapravo njena direktna odluka.

Ona smatra da “obavlja javnu funkciju, ali nije funkcioner”, pa ni ne može da se nađe u sukobu interesa, sve vreme tvrdeći da su joj tako potvrdili i pravnici Instituta.

(Skandalozno.rs, Izvor: blic.rs)

Budite prvi sa komentarom na članku "NAJNOVIJA VEST: Uhapšeni direktori u Institutu “Vinča”, evo zbog čega"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.