Najnoviji ruski lovac, MiG-41, biće najbrži na svetu

Ilustracija

MiG-31, foto: Wikipedia

MiG-41, perspektivni avijacioni kompleks za daleko presretanje — PAK DP — biće najbrži lovac na svetu i moći će da se izbori sa hiperzvučnim raketama, saopštio je senator Viktor Bondarjov.

„Pretpostavlja se da će MiG-41 biti najbrži u svetu, maksimalno neprimetan za radare. On može da se bori ne samo sa standardnim malomanevarskim pretnjama kao što su krstareće rakete, bombarderi i dronovi, već i sa pretnjom koju predstavljaju supersonične rakete“, rekao je bivši glavni komandant Vazdušno-komsičkih snaga Rusije.

Prema njegovim rečima, domet PAK DP će se kretati u rasponu od 700 do 1.500 kilometara. Biće naoružan raketama R-37 klase vazduh—vazduh, kao i raketama nove generacije.

„MiG-41 se nalazi u fazi izrade. O njegovoj upotrebi u vojsci je rano govoriti, ali najverovatnije to neće biti pre 2025. godine“, dodao je Bondarjov.

[adsenseyu5]

Pretpostavlja se da će Mig-41 doći na smenu lovaca-presretača MiG-31, čiji rok eksploatacije ističe 2028. godine.

Podsetimo, sredinom decembra generalni konstruktor Ujedinjene avijacione korporacije Sergej Korotkov izjavio je da rad na konstruisanju PAK DP može da počne već naredne godine.

U ovom trenutku, u toku je proces razgovora o tehničkim zadacima na avionu između konstruktora kompanije „MiG“ i Ministarstva odbrane Rusije.

Nije isključeno ni da budući presretač može da realizuje zadatke u bliskom kosmosu.

(Skandalozno.rs, Izvor: rs.sputniknews.com)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Najnoviji ruski lovac, MiG-41, biće najbrži na svetu"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.