NAJVEĆA AZIJSKA SILA DO 2040. biće OVA ZEMLJA, a nije KINA

vojska

Foto: printscreen/youtube

Iako mnogi analitičari predviđaju da će Kina do polovine ovog veka postati najdominantnija svetska sila, kako ekonomski tako i vojno, jedna zemlja iz komšiluka mogla bi da im preuzeme tu ulogu, posebno u azijskom regionu.

Magazin “Geopolitical Futures” predviđa da bi Japan do 2040. godine mogoa da preuzme od Kine ulogu regionalne sile. Prema njihovom viđenju, Kinu u naredim godinama očekuju veliki problemi, a poređenjem sadašnjih parametara, Japan je u boljoj poziciji da zagospodari Azijom, iako je Kina veća i brojnija.

Kina

Kina jeste ekonmski jaka, ali sa druge strane veliki problem najmnogoljudnije zemlje na svetu su velike ekonomnske razlike. Prema podacima kineskog Nacionalnog biroa za statistiku istočni priobalni deo Kine čini više od polovine celokupne ekonomske aktivnosti te zemlje, dok centralni i zapadni deo proizvode 20 odsto. Najslabije stoji severnoistočni region koji proizvodi oko osam odsto BDP-a.

[adsenseyu5]

Najveći problem Kine je upravo siromaštvo, iako je u poslednjih 30 godina, zabležen veliki rast. Podaci Svetske banke iz 2010. godine pokazali su da u Kini 360 mliona ljudi živi ispod granice siromaštva, što je za skoro dve trećine manji broj nego što je to bio slučaj početkom osamdesetih godina, ali i dalje jako veliki, posebno jer je poslednjih nekoliko godina rast kineske ekonomije usporen.

Istovremeno, Kina je i najnaseljenija i teritorijalno najveća zemlja sveta. To je veliki izvor resursa, ali i mač sa dve oštrice. Kina može da uposli veliku armiju (i trenutno ima jednu od najvećih na svetu), ali i dalje više novca i resursa troši se na unutrašnju bezbednost nego na vojsku. Opterećenje za Kinu je i to što pod svojom vlašću ima teritorije koje ne naseljavaju etnički Kinezi, a koje traže veću autonomiju (ako ne i nezavisnost), zbog čega je prirotet očuvanje granica i kontola pograničnih delova.

Što se tiče vojske, Kina poslednjih godina ulaže mnogo u modernizaciju naoružanja, ali istovremeno Kina je i dalje pre kopnena nego pomorska sila.

Japan

Što se Japana tiče, i ova zemlja ima isti problem kao Kina – neravnomeran razvoj. To je problem većine razvijenih zemalja, a na primeru Japana to izgleda ovako: najveće od pet japanskih ostrva Honšu čini 87 odsto japanske ekonomije.

Značajna stavka kada je ekonomija u pitanju za Japan je Tokio koji sam doprinosi 18 odsto godišnjeg BDP-a te zemlje. Podatak Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj za 2012. godinu (poslednji dopstupni podaci na tu temu) pokazuju da je Tokio imao veći BDP nego bilo koji drugi grad na svetu – 1,48 triliona dolara. Poređanja radi, drugi grad na ovoj listi, Seul, ima upola manje.

Ipak, u odnosu na Kinu, bogatstvo Japana raspoređeno je na veći broj stanovnika što se može i očekivati, s obzirom da je Japan bogata, ali manje naseljena zemlja – 123,3 miliona stanovnika u odnosnu na 1,3 milijarde koliko ima Kina. U praksi to znači da je samo Tokio značajno iznad ostatka države, dok je u drugim delovima standard izjednačeniji u odnosnu na unutrašnjost Kine.

[adsenseyu1]

Najveća slabost Japan je njegova zavisnost o uvoz hrane i sirovih materijala. Japan u potpunosti zavisi od uvoza kada je reč o namirnicama kao što su soja, kukuruz ili pšenica. Takođe, slaba tačka Japana je i to što je veliki uvoznik struje. S druge strane, Japan daleko više ulaže u istraživanje veštačke inteligencije i robotike da bi zadržao visoku produktivnost.

Foto: wikipedia

Iako je Japan tek 62. zemlja sveta po teritoriji, prednost geografskog položaja ovoj zemlji doneo je veliku prednost u odnosu na susede u Aziji – Japan nema kopnenih neprijatelja. Upravo zbog toga, Japan je razvio svoju pomorsku snagu.

U korist Japana ide i činjenica da nema unutrašnje probleme, odnosno sepratističke težnje, ali i to što spolja ima jače prijatelje. SAD sa Donaldom Trampom na čelu, Kinu je targetirao kao najveću opasnost, a sam predsednik Amerike neretko je ulazio u konflikte sa japnskim rukovodstvom, dok su Japan i SAD su jaki saveznici.

(Skandalozno.rs /Izvor:Milica Bajić,Blic.rs)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "NAJVEĆA AZIJSKA SILA DO 2040. biće OVA ZEMLJA, a nije KINA"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.