NAKON 27 GODINA U SREDNJIM ŠKOLAMA: Kako izgleda čas odbrane i zaštite

vojnik

Foto: Vojska Srbije

Učenici završnih razreda srednjih škola nakon 27 godina ponovo uče o odbrani zemlje i ponašanju u slučaju vanrednih situacija. Kurs je pretežno teorijski i nije obavezan.

Pod sloganom “neprijatelj nikada ne spava”, predmet odbrane i zaštite ušao je u učionice krajem šezdesetih godina prošlog veka, a raspadom SFRJ odlazi u istoriju. Krajem februara se kao pilot projekat pojavio u završnim razredima srednjih škola.

Kada se oglasi školsko zvono, učenici već imaju plan šta da rade, a kada bi se oglasila sirena za uzbunu, da li bi znali da se snađu? RTS provera u beogradskoj Gimnaziji “Sveti Sava” na prvom času odbrane i zaštite.

Nastava je fakultativna i izvodi se kroz tri teorijska časa, dok je četvrti planiran za posete komandama, jedinicama i ustanovama Vojske Srbije. U Regionalnom centru Ministartsva odbrane ističu da, u zavisnosti od komentara učenika, postoji mogućnost da ovaj predmet u budućnosti postane obavezan deo nastave.

“Bilo je zanimljivo zato što smo naučili koliko imamo aviona. Ne smatram da bi trebalo uvesti kao poseban predmet”, kaže jedan učenik.

Neki učenici smatraju da bi trebalo više da uče o prvoj pomoći, kako da reaguju u situaciji požara, zemljotresa, kako da pomognu nekome u sudaru. “Mislim da je to naša civilna dužnost, a ne koji postoje rangovi u vojsci”, dodaje drugi učenik.

“Ako ćemo suvoparno učiti stvari, o tome sutra ćemo zaboraviti sve to”, navode oni.

Komentare učenika osluškuju i pripadnici Ministarstva odbrane i najavljuju da će obuku prilagoditi interesovanjima maturanata.

Budžet Pentagona u tri reči – Kina, Kina, Kina

“Mi ćemo produbljivati, osavremenjivati ove sadržaje i na osnovu reakcija dece videti da uključimo što više praktičnih oblika nastave, kao što su posete kasarnama, otvoreni dani, prisustvo vežbama”, kaže pukovnik Dragan Stojčić, načelnik Regionalnog centra MO Beograd.

Važna karika u lancu obuke su i nastavnici, od kojih su neki već prošli sličnu obuku, mada kažu da bi trebalo još dodatno da se upute kako bi eventualno pomogli u realizaciji ovog programa.

“Mi smo kao zaposleni prolazili seminar od zaštite od požara do nekih drugih, reagovanje na nasilje i na neke bezbednosne probleme i mislim da učenici o tome ne znaju dovoljno”, kaže Zoran Radoman, nastavnik sociologije.

Izmenama Zakona o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi definisane su kategorije građana koje se obučavaju za potrebe odbrane zemlje gde su i učenici srednjih škola. Interesovanje za časove nije malo, a samo u Beogradu ih je podržalo 87 srednjih škola.

(Skandalozno.rs/Izvor: RTS)

Budite prvi sa komentarom na članku "NAKON 27 GODINA U SREDNJIM ŠKOLAMA: Kako izgleda čas odbrane i zaštite"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.