NAMIRNICA PREPUNA ŠTETNIH ADITIVA: Naučnici upozoravaju da HLEB u Srbiji NIJE NI ZA PTICE!

Ilustracija

foto ilustracija: pixabay.com

Koliko je hleb u stvari štetan, nehotice su potvrdila udruženja za zaštitu ptica apelom na građane da ptice ne hrane ovom namirnicom jer je prepuna štetnih aditiva.

Milica Mišković iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica objašnjava da svake zime pozivaju građane da pomognu gladnim pticama, ali da greše oni koji im bacaju mrvice hleba jer dovode njihov život u opasnost.

U VRHU PO POTROŠNJI

Oni imaju dobru nameru, ali ne znaju da su aditivi iz hleba štetni za ptice, pa na njih ne reaguju dobro i može da im se sloši. To je industrijska hrana koju je proizveo čovek i za nju nema mesta u prirodi. Ptice treba hraniti svežim semenkama – kaže Miškovićeva.

Dok ptice štitimo, sebe ugrožavamo. Prosečan stanovnik Srbije godišnje pojede oko 130 kilograma hleba, čime se svrstavamo u sam svetski vrh po potrošnji ovog proizvoda, a samim tim i po unosu aditiva iz hleba u organizam. U pokušaju da povećaju profit, pekari hleb od brašna lošeg kvaliteta “obogaćuju” konzervansima, emulgatorima, pojačivačima arome, veštačkim bojama i stabilizatorima čije unošenje u organizam zahteva dopunsko angažovanje svih organa.

Rusiju zahvatila snežna oluja: Žena izašla na terasu da popuši cigaretu, a onda je oduvao vetar

Da stvar bude gora, više od 50 odsto pekarske industrije posluje u “sivoj” zoni, što znači da ne postoji redovna kontrola sirovina i finalnog proizvoda tokom čije se proizvodnje aditivi i kvasac koriste bez precizne mere ili recepta, što je posebno štetno po zdravlje potrošača.

PEKARE DALJE OD ŠKOLA

Nutricionista Milka Raičević kaže da je hleb prepun kvasca, šećera i raznih aditiva.

Najgore od svega je što ti štetni sastojci nigde nisu navedeni na deklaraciji, a zbog njih smo uništili digestivni trakt. Mi u stvari ne znamo šta se sve nalazi u hlebu. Tehnolog može da napravi šta god hoće, može da samelje krpu i da doda začine i aditive koji će joj dati miris, ukus i izgled – kaže Raičevićeva i napominje da bi pekare prvenstveno trebalo ukloniti iz školskih dvorišta.

(Skandalozno.rs/Dnevno.rs/Izvor:Republika.rs)

1 komentar na "NAMIRNICA PREPUNA ŠTETNIH ADITIVA: Naučnici upozoravaju da HLEB u Srbiji NIJE NI ZA PTICE!"

  1. Рекосте коначно истину.Да, хлеб који једемо не мирише више на хлеб насушни на који смо расли, већ на све те хемикалије које набројасте. Од седам произвођача хлеба које сам испитиво ни један није за исхрану човека. Када ће те затворити те пекаре и произвођаче који уништавају народ преко ове намирнице коју не треба ни називати хлебом. у којој то држави живимо када се у основној животној намирници-хлебу налазе штетне материји по људски организам?

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.