NATO u strahu: Postoji velika verovatnoća da će ruska vojska ući u Ukrajinu!

Izjava
Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen izjavio je danas da postoji „velika verovatnoća” da bi Rusija mogla vojno intervenisati u istočnoj Ukrajini i da NATO nije uočio znake da Moskva povlači hiljade svojih vojnika koji se nalaze blizu ukrajinske granice.

On je intervjuu agenciji Rojters na pitanje kolika je verovatnoća da Rusija interveniše u Ukrajini odgovorio: „Postoji velika verovatnoća”.

„Mi vidimo da Rusi pripremaju izgovor za takvu operaciju pod plaštom humanitarne operacije i vidimo vojno grupisanje koje bi moglo biti upotrebljeno za sprovođenje takvih nezakonitih vojnih operacija u Ukrajini”, rekao je on.

NATO je prošle nedelje saopštio da je Rusija na istočnu granicu Ukrajine poslala oko 20.000 vojnika spremnih za borbena dejstva.

Međutim portparol ruskog predsednika Vladimira Putina, Dmitrij Peskov, danas je izjavio da će Moskva poslati humanitarnu pomoć Ukrajini samo ako se sve strane slože sa tim.

Ruska aneksija ukrajinskog regiona Krima u martu i podrška Rusije proruskim snagama u istočnoj Ukrajini dovele su do najveće krize u njenim odnosima sa Zapadom od završetka hladnog rata.

NATO je prekinuo praktičnu saradnju sa Moskvom.

Rusko ministarstvo odbrane je u petak saopštilo da je okončalo vojne vežbe u južnoj Rusiji, oko 1.000 kilometara dalje od ukrajinske granice, što su SAD kritikovale, rekavši da se radi o „provokativnom” koraku u jeku ukrajinske krize.

Međutim Rasmusen je kazao da NATO ne vidi znake povlačenja ruskih snaga sa ukrajinske granice.

„Tamo se nalaze hiljade ruskih vojnika koji su dobro opremljeni i mi to vidimo kao pokazatelj da ruski lideri ne isključuju opciju vojnog angažovanja u Ukrajini. Bilo kakva ruska intervencija pod plaštom humanitarne misije bila bi neopravdana i nezakonita”, rekao je on.

Na pitanje da li postoji mogućnost da se NATO vojno angažuje u Ukrajini ako ruske snage izvrše invaziju, Rasmusen je kazao da je to hipotetičko pitanje.

„Međutim mi ne razmatramo vojne oepracije. Kada bi Rusi intervenisali u Ukrajini, ne sumnjam da bi međunarodna zajednica odlučno odgovorila, naročito kroz šire, veće, oštrije ekonomske sankcije koje bi još više izolovale Rusiju”, objasnio je Rasmusen.

Optužujući Moskvu za stvaranje „katastrofalne humanitarne situacije” u istočnoj Ukrajini, Rasmusen je kazao da bi najbolji način da se ona reši bilo da Rusi povuku vojsku sa granice, „da zaustave priliv oružja, boraca i novca u Ukrajinu, da prestanu da pomažu naoružanim separatistima i da se uključe u konstruktivni politički dijalog”.

On je, takođe, rekao da bi NATO preduzeo sve neophodne korake da obrani svoju članicu Tursku ako bi se ona našla na meti džihadističke organizacije Islamska država koja je osvojila delove iračke i sirijske teritorije.

„Mi smo veoma zabrinuti zbog aktivnost tzv. Islamske države koju čini grupa terorista i od presudne je važnosti da se zaustavi njihovo napredovanje”, dodao je generalni sekretar NATO.

„Ako bi nekom našem savezniku, a u ovom slučaju, naravno, posebno Turskoj, pretila opasnost od bilo koga, mi ne bismo oklevali da preuzmemo sve neophodne korake da osiguramo efikasnu odbranu Turske ili bilo kog drugog saveznika”, zaključio je on.

(Tanjug)

Budite prvi sa komentarom na članku "NATO u strahu: Postoji velika verovatnoća da će ruska vojska ući u Ukrajinu!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.