NBS upozorila: Nema više plaćanja RAČUNA koji su na TUĐE ime?

Advertisement

Ilustracija

foto: YouTube

Narodna banka Srbije bankama poslala dopis u kojem ih obaveštava da građani krše zakon ukoliko onlajn plaćaju račune na tuđe ime?!

Građani koji su putem interneta plaćali račune na tuđe ime moraće da prestanu jer krše zakon, poruka je koju je Narodna banka Srbije, navodno, poslala bankama!

To znači da podstanari koji su na ovaj način plaćali komunalije od sada moraju da idu u poštu ili banku, čekaju red, ali i da plate proviziju od 70 dinara. Isto to važi i za, recimo, građane koji su umesto starih i bolesnih roditelja izmirivali sve obaveze onlajn.

[adsenseyu5]

Narodna banka Srbije je, navodno, prošle nedelje poslala dopis bankama da obaveste klijente da plaćanje bilo kojih računa preko interneta koji su na tuđe ime nije više dozvoljeno.

“Dobili smo ovaj dopis pre nekoliko dana i svi smo bili u čudu. Već smo počeli da obaveštavamo klijente. NBS je navela da je plaćanje na tuđe ime protivzakonito, ali nisu rekli koji se to zakon krši. U objašnjenju kažu da su postojale brojne malverzacije i da na ovaj način hoće da ih spreče”, ističe izvor iz jedne banke.

Novi ZAKON u Srbiji: Pazite kome i kako pričate VIC, možete završiti u ZATVORU

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Milojko Arsić kaže da je ovakav potez centralne banke besmislen.

“Država bi, uključujući i NBS, svojim odlukama trebalo da smanjuje troškove za građane, a ne da im nameće nove ili povećava stare. Ako postoje neki drugi razlozi za ovakvu odluku, NBS treba da ih jasno navede”, ističe Arsić.

Vozači, pazite: Počelo je merenje PROSEČNE brzine na putevima, KAZNE stižu

I urednik portala “KamaticaDušan Uzelac začuđen je ovakvim potezom NBS.

“Potpuno je pogrešno da se zbog nekih zloupotreba sankcioniše ceo segment. To samo pokazuje da ne postoji spremnost da se radi, već da se zabranom smanji posao kontrole”, kaže Uzelac.

[adsenseyu5]

Narodna banka Srbije navodi da je otkrila malverzacije zbog kojih je ovako reagovala.

ESTRADA U PANICI: Od 1. avgusta nema više honorara na ruke, kazna – ZATVOR!

“Utvrdili smo da određeni subjekti neovlašćeno, bez odgovarajuće dozvole, pružaju platne usluge građanima, i to usluge plaćanja komunalija, pa je NBS tim subjektima izrekla mere iz svoje nadležnosti.

Bez posebne dozvole koju izdaje NBS, platne usluge mogu pružati samo banke i javni poštanski operater”, kažu u NBS.

(Skandalozno.rs, Izvor: blic.rs)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "NBS upozorila: Nema više plaćanja RAČUNA koji su na TUĐE ime?"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.