NE IZLAZITE BEZ ZAŠTITE: Sutra u SRBIJI visok indeks UV zračenja!

Ilustracija

Indeks UV zračenja u celoj Srbiji sutra će biti šest i sedam, što se smatra visokim, pa stručnjaci upozoravaju da se napolje nikako ne izlazi bez zaštite.

Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije, u Beogradu, Novom Sadu, Somboru, Zrenjaninu, Valjevu, Kikindi, Vršcu, Loznici… indeks UV zračenja iznosiće šest, a u Leskovcu, Vranju, Sjenici, na Kopaoniku i Zlatiboru – sedam.

Oba ova indeksa, na skali vrednosti UV indeksa, smatraju se visokim.

[adsenseyu1]

Stručnjaci upozoravaju da se ne izlazi napolje u najtoplijem delu dana od 11 do 16 časova, ili da se u slučaju izlaska, pre izlaganja Suncu, na kožu nanesu zaštitne kreme.

Foto: Printskrin/ Republički hidrometeorološki zavod

Foto: Printskrin/ Republički hidrometeorološki zavod

Direktor Zavoda za kožne i venerične bolesti u Beogradu prim. dr Aleksandar Adamović kaže da i određena hrana može da nas spasi gorenja, jer i određeni proizvodi predstavljaju odličnu UV zaštitu.

[adsenseyu1]

– Ekstrakt crvene narandže je odlična UV zaštita, zatim, dobro je jesti crnu čokoladu jer ima dosta kakaa, ruzmarin bi trebalo koristiti kao začin, dobro je koristiti i alge, piti zeleni čaj, jesti grožđe… Štiti i vino, ali sa njim ne bi trebalo preterivati.

Ove namirnice bi trebalo da budu svakodnevni deo ishrane. Naravno, ima i drugih ali su ove najpristupačnije – navodi prim. dr Adamović.

(telegraf.rs, foto: pixabay)

Budite prvi sa komentarom na članku "NE IZLAZITE BEZ ZAŠTITE: Sutra u SRBIJI visok indeks UV zračenja!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.