“Ne želimo ništa da izjavimo, ostavite nas na miru”: Prodao 9.000 zaraženih pilića salmonelom!

kokoške

Foto: Pixabay

U Banatskom Dvoru uhapšen Boža Đurđević, vlasnik farme sa koje je isporučio više hiljada pilića zaraženih salmonelom. Zaražena živina, srećom, nije stigla do potrošača

U Banatskom Dvoru, selu srednjobanatske pogranične opštine Žitište, pripadnici zrenjaninske policije uhapsili su danas Božu Đurđevića (30), vlasnika živinarske farme, zbog sumnje da je počinio krivična dela proizvodnju i stavljanje u promet škodljivih proizvoda i prevaru u pokušaju. Kako je saopšteno, Đurđević se sumnjiči da je u periodu od 29. oktobra do 6. novembra ove godine sa svoje farme prodao oko 9.000 pilića zaraženih salmonelom privrednim društvima iz Sremske Mitrovice i Žablja.

Uz krivičnu prijavu, Đurđević je priveden u Opštinsko javno tužilaštvo, a posle saslušanja tužilaštvo je zahtevalo da mu se odredi pritvor, o čemu će odluku doneti sudija za prethodni postupak Osnovnog suda.

[adsenseyu5]

– Nadležni organi sprečili su dalju prodaju celokupne količine mesa isporučene klanicama, tako da ono nije dospelo na tržište i biće uklonjeno na neškodljiv način – ističe se u saopštenju policije, što je potvrdila i Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede.

Kako saznajemo, upravo je veterinarska inspekcija zaslužna što je ova dosad neviđena afera otkrivena i što su sprečene tragične posledice koje bi nastale da je zaraženo meso dospelo do potrošača. Kako saznaju “Novosti”, zaraženi pilići otkriveni su u klanici u Bačincima, prilikom rutinske kontrole. Inspektor je, naime, zbog nedostatka papira, posumnjao u zdravstvenu ispravnost živine, što je potvrdila kontrola u veterinarskom institutu, pa zaraženo meso nije dospelo u promet.

Odmah je stopirana prerada 6.000 komada pilića, a ostala količina otkrivena je i povučena iz klanice u Žablju.

Poznata je kao ‘Reka pet boja’ i jedinstvena je u svetu – VIDEO

Policija je tada banula na farmu Đurđevića u Banatskom Dvoru i uhapsila ga, sumnjičeći ga za dva krivična dela.

U ovom selu, kako saznajemo, postoji čak 12 farmi, a unosna delatnost tova pilića karakteristična je za opštinu Žitište, gde je doskora radila naša najveća klanica “Agroživ”. S njenim stečajem, farmeri su se preorijentisali na druge klanice kojima isporučuju piliće. Veterinarka Svetlana Marković, načelnica inspekcijskih službi u Žitištu, ističe da se ovde u jednom turnusu proizvede čak do 300.000 pilića. Međutim, ne zna tačno kakva je situacija u pogledu sanitarne ispravnosti objekata za tov, jer o tome brigu vodi veterinarska inspekcija.

(Skandalozno.rs/Dnevno rs./Izvor:Sl.Pašić,Novosti)

[adsenseyu1]

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "“Ne želimo ništa da izjavimo, ostavite nas na miru”: Prodao 9.000 zaraženih pilića salmonelom!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.