NEDODIRLJIVI: Ovo sklonište Islamske države čak ni Rusi ne smeju da bombarduju: EVO ZAŠTO! – VIDEO

Bunker ID

Stručnjaci procenjuju da će, ukoliko se uruši brana Tabka, biti potopljeni delovi Iraka i Sirije.

Upravo se tu kriju džihadisti jer računaju na činjenicu da niko, ni američke ni ruske snage neće želeti da sravne sa zemljom branu jer bi to imalo nesagledive posledice.

Brana je duga oko 4,5 kilometara i visoka je oko 183 metra. Veruje se da teroristi unutar brane drže i zatvorenike, a Tabka im služi kao bunker otporan na bombe. U tom bunkeru sklonište su našli mnogi visoko pozicionirani komandanti džihadista.

[adsenseyu1]

“Ukoliko brana pukne, značajan deo Iraka bio bi pod vodom i ne bi bilo struje na istoku Sirije“, rekao je inženjer Arijel Ahram. To bi bila ekološka katastrofa za Irak i humanitarna za Siriju, kaže on.

https://youtu.be/zSbg4HHAQIE

Tabka se nalazi na oko 40 kilometara od Rake, prestonice Islamske države. Čuvaju je dobro naoružani strani borci, a nikom nije dozvoljen pristup osim militantima.

[adsenseyu1]

Inače, brana je sagrađena uz rusku pomoć 1970. godine i kontroliše tok reke Eufrat. Izgradnja brane je stvorila jezero dugo oko 80 kilometara koje predstavlja sirijski najveći rezervoar vode.

(Mirror, foto: YouTube screenshot)

Budite prvi sa komentarom na članku "NEDODIRLJIVI: Ovo sklonište Islamske države čak ni Rusi ne smeju da bombarduju: EVO ZAŠTO! – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.