Neko mora da odgovara: Jedemo OTROVNI paradajz iz Turske! – FOTO

Šta jedemo?

foto-ilustracija: pixabay.com

S prvim danima proleća na pijace i u prodavnice stiglo je mlado povrće i voće. Znamo li šta tačno jedemo?

Većina nema nikakve loše posledice po nas, ali veoma zabrinjava fotografija gajbica paradajza snimljena, kako se tvrdi, na Kvantaškoj pijaci u Beogradu, gde je na deklaraciji, pored naziva proizvoda, godine berbe, imena turskog izvoznika i srpskog uvoznika, naznačeno stravično upozorenje: „Kora nije za ljudsku ishranu“!

Stručnjaci objašnjavaju da to znači da je proizvod zatrovan pesticidima i opasan po ljudsko zdravlje. Ističu da se takvi primeri, nažalost, mogu naći skoro na svakoj pijaci u Srbiji. I da to mi jedemo jer nas niko nije upozorio i tako ugrožavamo zdravlje!

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije NOPS Goran Papović kaže za Kurir da je ovde reč o nepoštenoj trgovačkoj praksi koja mora da se sankcioniše zakonom, ali i da niko ne zna koliko su otrovnog voća i povrća građani već pojeli.

– Kada je kora poprskana pesticidima, naravno da nije za ljudsku ishranu jer je otrovna i opasna po zdravlje, ali građani ne znaju šta kupuju i ne sumnjaju da koru paradajza ne smeju da jedu! Većina paradajza se uvozi iz Turske i Albanije i da bi zadržao svežinu od pakovanja do prodaje, što sve može da traje i do tri meseca, oni ga prskaju specifičnim otrovima. Zato danas paradajz i izgleda tako plastično, dok neprskani domaći paradajz istrune i pojavi mu se buđ nakon jednog dana ako nije u frižideru. Moramo bolje da kontrolišemo šta uvozimo i da uvedemo dodatne analize – smatra Papović.

Agroekonomista Miladin Ševarlić, profesor Poljoprivrednog fakulteta, zgrožen je:

– Ne mogu da verujem kako je uopšte moglo da uđe u našu zemlju nešto na čemu stoji da nije za ljudsku ishranu! Takve stvari ne smeju da se dešavaju.

Dok nisam video sliku da se stvarno radi o paradajzu, posumnjao sam da su u pitanju pomorandže ili limun, jer njihova kora nije za jelo, ali ovo je stvarno strašno – izričit je Ševarlić.

Na mobilne i fiksne telefone kompanije koja je uvezla i stavila u promet otrovni paradajz (naziv firme poznat redakciji) juče se niko nije javljao.

foto: printscreen

Biljni otrov „etrel“

ZABRANJEN, ALI SE KORISTI

Predivna, naoko zrela boja paradajza, jagoda, grožđa ili paprike već godinama vara potrošače. A ukus – isti. U stvari, nema ga.

Magija ovog brzog zrenja, što dovodi do trovanja voća i povrća, ostvaruje se upotrebom biljnog regulatora „etrela“.

Iako je njegova upotreba zabranjena, sve češće se može na crno nabaviti iz zemalja u okruženju, ali se može naručiti i u pojedinim poljoprivrednim apotekama, koje ga nabavljaju ilegalnim kanalima.

(Skandalozno.rs, Izvor: kurir.rs/ Jelena Pronić)

Budite prvi sa komentarom na članku "Neko mora da odgovara: Jedemo OTROVNI paradajz iz Turske! – FOTO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.