Nema gledanja kroz prste: Svaki šesti automobil u Srbiji više neće moći da se REGISTRUJE

Kazna

foto-ilustracija: pixabay.com

Svi automobili stariji od 15 godina moraće dva puta godišnje na tehnički pregled, a to će njihove vlasnike koštati pet puta skuplje nego do sada. Ali to nije sve…

Ovo je najznačajnija novina Pravilnika o tehničkom pregledu vozila koji je usvojen 5. maja, a stupiće na snagu 5. jula. To praktično znači da će svako ko ima automobil stariji od 15 godina, a registruje ga nakon 5. jula imati novi tehnički pregled u roku od šest meseci. Dakle, prema novim propisima, prvi šestomesečni pregled vozila počeće da se radi 5. januara 2019. godine.

Prema podacima MUP-a, prosečna starost vozila u Srbiji je između 13 i 14 godina, a procena je da je svaki treći automobil stariji od decenije i po. Zanimljivo je da je više od pola miliona registrovanih vozila čak starije od 20 godina!

Novi propisi podrazumevaju znatno rigorozniji i skuplji tehnički pregled.

– Kod nas su, nažalost, navikli da skinu katalizator čim se zapuši i tako nastave da voze i mnogo više zagađuju sredinu. Tako više neće moći. Moraće da kupe i stave novi ili polovni, ali dobar katalizator – objašnjavaju na tehničkom servisu.

Za razliku od kontrole ispravnosti automobila, procedura registracije vozila ostaje ista.

Profesor na Saobraćajnom fakultetu Milan Vujanić pozdravlja ove novine.

– Vozio sam automobil stariji od 20 godina, ali kao pažljiv čovek, redovno sam ga pregledao. Međutim, nisam siguran da to rade i ostali vlasnici takvih vozila. Zbog toga ovu meru shvatam kao zaštitu, da me vozači neispravnih šklopocija ne ubiju na putu. Tako svi treba da razmišljamo da bismo bili bezbedniji u saobraćaju – ističe Vujanić.

Profesor se jedino ne slaže s tim da tehnički pregled bude skuplji.

– Pregled bi trebalo i dalje da iznosi između 1.200 i 1.500 dinara, da ljudi shvate da to nije udar na njihov budžet, već cena bezbednosti. Ne verujem da niko nema 10 evra više za opšte dobro – naglašava Vujanić, i podvlači da je dobro što se mera odnosi na sve modele vozila.

Prosek starosti skoro 15 godina

Član Asocijacije uvoznika vozila i delova Milan Belin smatra da novi pravilnik o tehničkim pregledima nije udar na džep, već mera bezbednosti u saobraćaju.

– Činjenica da nam je prosek starosti vozila skoro 15 godina ukazuje na to da su auta veoma istrošena i velika su opasnost na putevima. Zbog toga je neophodna detaljna i češća kontrola kako bismo bili sigurni da su dovoljno ispravna i bezbedna. Nažalost, prošle godine smo uvezli više od 80.000 polovnih vozila starijih od deset godina, a što je najgore, i dalje dovozimo iz inostranstva automobile stare i po 18 godina.

Postoji objektivna opasnost da postanemo groblje krševa, a ova mera je preventiva – kaže Belin i upozorava da se i dalje ne razmišlja dovoljno o zagađenju vazduha koje izazivaju starija vozila.

(Skandalozno.rs, Izvor: blic.rs)

1 komentar na "Nema gledanja kroz prste: Svaki šesti automobil u Srbiji više neće moći da se REGISTRUJE"

  1. Хоће ли се та монументална акција за добробит човечанства односити и на возила из државног сектора као што су распала возила домова здравља, хитне помоћи и увек неисправна и небезбедна возила муп-а која никада немају зимске гуме и исправну светлосну сигнализацију као и поломљене аутобусе гсп-а ???? Ако то буде важило и за њих тј вас који смишљате ове брилијантне и надасве спасоносне законе онда сам сагласан са тим !!!

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.