Nemačka otpisala Srbiji dug od 18,5 milona evra!

Ilustracija

Berlin – foto: pixabay.com

Ministar finansija Siniša Mali razgovarao je sa ambasadorom Nemačke Tomasom Šibom o, kako je rečeno, odličnoj saradnji dve države, sve većim ulaganjima nemačkih privrednika u Srbiji, ali i dugu od 18,5 miliona evra koji je Nemačka u decembru otpisala našoj zemlji zbog dobrih performansi i ekonomskih rezultata.

Reč je o dugu u okviru Pariskog kluba poverilaca, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Ministar Mali je istakao da su poslednjih godina kroz različite programe u saradnji sa Vladom Srbije, lokalnim institucijama, Nemačkom razvojnom organizacijom, Nemačkom razvojnom bankom, kao i brojnim partnerima, podržane reforme i promene koje su pre svega usmerene na održiv ekonomski razvoj.

– Osim reformi koje se tiču održivog ekonomskog razvoja, značajni su i podsticaji za unapređenje životne sredine, kao i unapređenje demokratskog građanskog društva i državne administracije – rekao je Mali.

On je dodao da je saradnja sa Nemačkom značajna i zbog odličnih privrednih veza.

– U našoj zemlji posluje četiri stotine firmi iz Nemačke, u kojima radi oko 50.000 ljudi. Investitorima je od ključnog značaja da posluju u zemlji koja je stabilna, a Srbija je sprovela brojne reforme čiji se ekonomski efekti sada vide. Srbija čini sve kako bi bila što atraktivnija za ulaganja, kako bismo stvorili još povoljniju poslovnu klimu i imali još više investitora. Sve to vodi ka odličnom rezultatu – spoljnotrgovinska razmena sa Nemačkom je u stalnom porastu – istakao je ministar.

Ministar finansija je podsetio da je sada u fokusu makroekonomska stabilnost, ravnoteža između rasta javne potrošnje, investicija i povećanja aktivnosti naše privrede.

Hašim Tači: Gazivode, Severna Mitrovica i Trepča će biti deo “republike Kosova”

– Prvi korak koji smo sproveli je smanjenje doprinosa za nezaposlene, a u stalnom smo kontaktu sa privrednicima kako bismo kao država učinili još više za stimulaciju dodatnog ulaganja u našu zemlju, što podrazumeva i ulaganja u infrastrukturu – rekao je Mali.

Ambasador Nemačke u Srbiji Šib je rekao da je saradnja Nemačke i Srbije pružila vidljive efekte i istakao da je poseban fokus na podsticanju održivog rasta i zapošljavanju.

(Skandalozno.rs/Izvor: Tanjug)

Budite prvi sa komentarom na članku "Nemačka otpisala Srbiji dug od 18,5 milona evra!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.