Nemački autor i kolumnista za Dojče vele: EU ne sme da prepusti Balkan SAD, Rusiji, Turskoj

eu

Foto: Rojters

BERLIN – Evropska unija mora konačno da shvati Balkan kao svoj prioritet i ne bi smela da ga prepusti Rusiji, SAD ili Turskoj, tvrdi nemački autor i kolumnista Ulrih Ladurner za Dojče vele.

On je u kolumni za nedeljnik „Cajt” napisao da ako se raspadne Evropska unija onda će se to dogoditi tamo gde je ona najkrhkija, na Balkanu gde na nju spolja deluju moćne sile.

[adsenseyu5]

„Namerno sam odabrao jednu tako snažnu sliku, hteo sam pažnju javnosti da usmerim prema Balkanu – zato što imam osećaj da se u ovom trenutku tamo, iz različitih razloga, nešto sprema. Naravno da sve te zemlje još nisu članice EU, ali moja argumentacija je jasna: to je deo Evrope i mora ostati dio Evrope. I to treba jasno signalizirati”, naveo je Ladurner u intervjuu nemačkom radiju.

Na konstataciju da EU ne postavlja Balkan kao prioritet, autor kaže da je bilo drugih kriza kojim je EU morala da se bavi.

[adsenseyu1]

„Politika je bila u stalnom krizom modusu. A za rešavanje problema na Balkanu potrebno je usredsrediti se na te probleme i potrebna je izdržljivost, upornost. A u tome EU nije uspela, jer se i sama bori za preživljavanje. Dodatni je problem da su se na Balkanu s vremenom formirale strukture koje se odupiru reformama. I sad je teško ‘razbiti’ te strukture”, ističe on, prenosi B92.

Ladurner je naveo da se treba prisetiti devetih godina prošlog veka.

[adsenseyu1]

„Balkanski ratovi su okončani zahvaljujući američkim intervencijama i angažmanu Klintonove administracije. Evropljani nisu mrdnuli prstom ni u BiH ni na Kosovu. Ne mogu zamisliti da Donalda Trampa Balkan danas preterano zanima”, naveo je on.

Zbog toga EU i ima odgovornost da se pobrine oko tog regiona – i to u sopstvenom interesu.

„Balkan se ne sme prepustiti drugima. Ni Amerikancima, a ni Rusima”, navodi Ladurner – prenosi Tanjug.

(Skandalozno.rs, Izvor: Politika.rs)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Nemački autor i kolumnista za Dojče vele: EU ne sme da prepusti Balkan SAD, Rusiji, Turskoj"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.