Nemački list “Velt”: Kosovo je rekorder u Evropi po broju terorista koji ratuju na Bliskom istoku

Pretnje

“Islamska država“ se sve više približava zapadnoj Evropi, piše nemački list “Velt“.

Prema informacijama koje je taj list preneo u svom nedeljnom izdanju, a koje je dobio iz bezbednosnih krugova, zapadni Balkan postao je neka vrsta “ulaznih vrata“ za islamističke borce.

– Nemačka tajna služba već nekoliko meseci uočava trend da islamisti na Balkanu sve više formiraju mreže kako bi prokrijumčarili borce u ratna područja. Salafistički propovednici na Kosovu, u Bosni i Hercegovini, Albaniji i Makedoniji naveliko regrutuju borce za sukobe u Siriji i na severu Iraka.

Samo sa Kosova u te krizne regione otišlo je više od 250 ljudi – u poređenju sa brojem stanovnika Kosovo je tako rekorder u Evropi.

Region važi za omiljenu tranzitnu rutu džihadističkih boraca. Tu je i svojevrsna međustanica za islamiste iz Nemačke, Francuske, Belgije, Austrije i Holandije kada odlaze na ratišta na Bliskom istoku.

– Takođe, balkanske zemlje se više ne koriste samo za regrutovanje boraca – one postaju mesta u koja se borci sa ratišta vraćaju i na kojima se možda pripremaju teroristički napadi – piše „Velt“ i pritom podseća na napad koji se u aprilu ove godine dogodio u Zvorniku.

Nemački list piše da je zbog toga nemačko Ministarstvo unutrašnjih poslova veoma zabrinuto i najavljuje da će o “pretnji sa Zapadnog Balkana“ ove nedelje raspravljati i Parlamentarni kontrolni gremijum Bundestaga.

(tanjug)

[adsenseyu4][adsenseyu4]

Budite prvi sa komentarom na članku "Nemački list “Velt”: Kosovo je rekorder u Evropi po broju terorista koji ratuju na Bliskom istoku"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.