NEMAČKI MEDIJI: Angela Merkel ostaje REŽISER odnosa sa Beogradom!

Kancelarka Nemačke

foto: Tanjug

Nemačka kancelarka Angela Merkel ostaje režiser odnosa sa Beogradom, ali polako ističe vreme ležernog pozivanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića na prijateljstvo sa Berlinom i njegova vlast moraće da pređe sa reči na dela, ocenjuje se u tekstu o nemačkim izborima koji je danas objavio Dojče vele.

Berlin nerado menja svoju spoljnu politiku, naročito pod Merkelovom, pa to neće promeniti ni rekonfiguracija njenog kabineta, ali se na unutrašnjem planu očekuje skretanje udesno. Jačanje desnih elemenata doneće najverovatnije nešto tvrđe stavove i u Briselu kada je reč o pregovorima Srbije sa EU, sitničavije pretresanje poglavlja, ali i rezolutniji stav o Kosovu koje je za Berlin nedvosmisleno samostalna država, a za Beograd nije, piše Dragoslav Dedović u autorskom tekstu.

[adsenseyu5]

Tako će se iza iste retorike o pravnoj državi, slobodnim medijima i reformama, kao i normalizaciji odnosa sa Kosovom kriti više zahtevnosti. Teško da će iko u Beogradu sebi i dalje moći da priušti savamalske gafove, a da to ovaj put ne naiđe na otvorenu kritiku, koja se do sada čula iza diplomatski pritvorenih vrata, navodi se.

Ali,, pre toga, dodaje se, Angelu Merkel čeka komplikovan zadatak. Pre nego što Beograd dođe na red, ona do božićnih praznika mora da formira vladu u kojoj će zajedno biti levo-liberalni Zeleni, desničarski nastrojeni i gubicima isfrustrirani bavarski konzervativci i ambiciozni Liberali.

Merkelova ne voli drame…

Kako god, vreme Vučićevog pozivanja na prijateljstvo sa Berlinom može se kraće vreme neobavezno nastaviti. Potom će vlast morati da pređe sa reči na dela, ocenjuje se u tekstu pod naslovom „Šta Beogradu sprema novi Berlin“.

Autor navodi i da je „sa dosadašnjeg stanovišta beogradska postčetničko-postsocijalistička elita veoma korisna“ Berlinu jer „Vučić garantuje tri stvari“.

DONALD TRAMP O BOMBARDOVANJU SRBIJE 1999. GODINE: Evo šta je rekao za CNN (VIDEO)

Prvo, „Srbija kao hodnik prema bliskoistočnom paklu neće propuštati izbeglice“, drugo „Vučić će uključivati tvrdonacionalni migavac, ali će voziti pravo prema Uniji bez kalašnjikova na kolenima“ i treće „garantovaće nisku cenu rada za nemački i svaki drugi kapital u skladu sa svojom neoliberalnom idejom priključivanja malog, uništenog sistema na veliki nadmoćni ekonomski prostor“, navodi autor i dodaje da „dokle god Beograd bude na takvom kursu neće biti konflikta sa Berlinom jer Merkel ostaje režiser odnosa a ona ne voli drame“.

(Skandalozno.rs/Intermagazin.rs/Izvor: Dojče vele)

 

[adsenseyu1]

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "NEMAČKI MEDIJI: Angela Merkel ostaje REŽISER odnosa sa Beogradom!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.