Nemački nedeljnik “Špigl”: NATO neće pomoći turskom predsedniku u ratu sa Rusijom!

Predsednik Turske

foto: AP/Tanjug

NATO neće da pomogne turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu u slučaju da on zarati sa Rusijom zbog Sirije, piše nemački nedeljnik „Špigl“.

Evropski zvaničnici upozorili su turskog lidera da ih ne uvlači u rat sa Moskvom i istakli da NATO nema obavezu da pomogne svojoj članici Turskoj sve dok ona nije direktno napadnuta.

Ankara, međutim, tvrdi da ima pravo na pomoć NATO u slučaju eskalacije sukoba sa Rusijom, koja bombarduje položaje Islamske države (ID) u Siriji. Turska kaže da u slučaju konflikta može da se pozove na Član 5 Sporazuma sa NATO, u kojem piše da pakt ima obavezu da vojno interveniše ako je neka njegova članica napadnuta.

Ipak, luksemburški ministar spoljnih poslova Žan Aselborn kazao je za „Špigl“ da turski predsednik nema pravo da se poziva na taj član ako prvi pošalje vojsku u Siriju.

– Član 5 može da se koristi samo u slučaju da je članica NATO direktno napadnuta. Ukoliko bi Turska ušla u Siriju i zbog toga zaratila s Rusijom, onda ne može da računa na pomoć alijanse. NATO neće dozvoliti da bude uvučen u rat sa Moskvom zbog nedavnih tenzija između Rusije i Turske – rekao je Aselborn.

Nekoliko nemačkih diplomata takođe je potvrdilo Aselbornov stav i istaklo da alijansi ne treba konflikt s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

[adsenseyu1]

– Nećemo mi da platimo cenu zbog oružanog sukoba koji su započeli Turci – kazao je jedan diplomata iz Berlina.

Inače, Turska od 13. februara bombarduje položaje Kurda u Siriji i poziva svoje saveznike, posebno SAD, da joj priteknu u pomoć i sprovedu kopnenu invaziju na tu bliskoistočnu zemlju. Pozivi su postali učestaliji nakon terorističkog napada u sredu u Ankari u kojem je ubijeno 28 turskih vojnika.

Erdogan je za napad okrivio sirijski režim i kurdsku Narodnu odbrambenu jedinicu (YPG), koja se na severu Sirije bori protiv ID. Iako je Saudijska Arabija već pristala na ofanzivu, SAD odbijaju da pomognu Turcima. Američki predsednik Barak Obama pozvao je u petak Erdogana i rekao mu da se uzdrži od napada na Kurde. Erdogan je zato poručio Obami da nije iskren.

– Jedino što očekujemo od SAD jeste da nam vojno pomognu u borbi protiv Kurda bez oklevanja. Ako je 28 Turaka ubijeno u masakru u Ankari, onda od Vašingtona očekujemo da kaže da je pretnja za Tursku isto što i opasnost po SAD – kazao je Erdogan.

On je dodao da su svi oni koji podrže Kurde za njega teroristi.

– Sve koji nas budu sprečavali da iskoristimo svoje pravo na samoodbranu proglasićemo teroristima i ponašaćemo se u skladu s tim – rekao je turski predsednik.

Podsetimo, odnosi Turske i Rusije na ivici su rata otkad je turska vojska 24. novembra srušila ruski borbeni avion iznad Sirije. Tom prilikom ubijen je i ruski pilot Oleg Peškov.

Moskva nije napala Tursku, ali joj je zato uvela sankcije.

(Pravda, Informer)

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "Nemački nedeljnik “Špigl”: NATO neće pomoći turskom predsedniku u ratu sa Rusijom!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.