NEMAČKI POLITIKOLOG O BUDUĆNOSTI BALKANA (INFO)

Naredba

foto: Rojters

Nemački politikolog i istoričar Zjebo Jansen, predavač na Institutu za Angloameričku istoriju na Univerzitetu u Kelnu i član Kelnskog foruma za međunarodne odnose i sigurnosnu politiku, smatra kako novi američki predsednik Donald Tramp neće imati interesa za zapadni Balkan.

– Moguće je potpuno američko povlačenje sa zapadnog Balkana, kao i ukidanje sankcija Miloradu Dodiku – kaže ugledni politolog u razgovoru za Dojče vele.

– Američka administracija na odlasku uvela je sankcije Dodiku tek sad jer se čekalo kako bi se videlo kako će se situacija razvijati. Želeli su da daju Dodiku šansu da se možda malo povuče, ali on to nije učinio, naprotiv on je poslednjih nedelja situaciju stalno zaoštravao i potpuno otvoreno govorio o prestanku postojanja BiH kao zajedničke države.

[adsenseyu5]

Uveo je u igru nezavisnost Republike Srpske i onda je odluka američke administracije bila: Sada moramo da pokažemo zube inače sami sebe pravimo smešnim. I to je tačno. O Dejtonskom sporazumu se može mnogo toga reći, on je izuzetno nesrećan s obzirom na Ustav koji je s njim povezan, ali uprkos tome to je važeći Sporazum i važeći Ustav, a taj referendum je to proglasio nevažećim i gospodin Dodik je to jednostavno pogazio. I tu je morala da usledi reakcija – misli Jansen.

On smatra da je vrlo verovatno da Trampova administracija te iste sankcije ukine.

– S obzirom na to da Rusija osuđuje te sankcije, da Tramp zaista, ako želi nagodbu s Putinom, u najmanju ruku neće slediti te sankcije. Postoji naime više načina, ne moraju one biti ukinute, jednostavno se ne moraju sprovesti. To je takođe mogućnost gde se kaže: Ok, mi ih nećemo službeno ukinuti, ali ih se jednostavno nećemo pridržavati. Ne znam u kom smeru će sve da ide, ali mogu zamisliti da je moguće da Tramp to preduzme kao jedan od koraka na Balkanu. On bi takođe mogao u ovom trenutku biti suzdržan po tom pitanju i takoreći prvo opipati kakva je situacija – naravno ne on sam, već njegovi spoljnopolitički savetnici i njegova administracija.

Dakle moramo pričekati da vidimo kako će on reagovati, ali mogu zamisliti u svakom slučaju da će on te sankcije ukinuti, odnosno da ih neće sprovesti. Takođe, mislim da će doći do sankcija i iz EU, ali u kojoj meri to moramo da vidimo – kaže Jansen.

Smatra kako Putin ima vrlo jasan interes u Srbiji, a to bi moglo dovesti do zaoštravanja situacije na zapadnom Balkanu.

– Na Balkanu još uvek imamo manje ili više izražene stare nacionalističke režime koji su nakon raspada Jugoslavije tamo u osnovi imali glavnu reč i na to nas je vrlo jasno podsetio konflikt od pre nekoliko dana na Kosovu sa srpskim vozom i na drugoj strani reakcija kosovskih Albanaca. Tu je još situacija u samoj BiH, s Republikom Srpskom, a delimično i s Hrvatskom. Do sada je uvek bilo tako da su Zapad i SAD uvek govorili: mi želimo da okončamo taj sukob dugoročno mirno i u pravom smislu reči da se pobrinemo za političku ravnotežu. Bojim se da sada s Putinom, koji ima vrlo jasno interes da ojača Srbe, i na drugoj strani Trampom, tamo zaista ponovo nastaje neravnoteža, da bi jednostrano i na kraju Srbi tamo mogli zaoštriti ton, da se oprezno izrazim.

Mislim da će se Tramp iz tih pitanja potpuno povući. On će to proglasiti evropskim pitanjem, a s obzirom na to da Europljani sami u tome nisu jedinstveni, npr. Kosovo nije priznato od strane svih članica EU – to će, prema mom mišljenju, vrlo jasno ići u pravcu da će Rusija faktički tamo ubuduće igrati vrlo jaku ulogu ili imati uticaj, smatra politikolog.

[adsenseyu1]

– U Prištini pak vlada opravdani strah da bi moglo da dođe do podele Kosova. Njima je srpski predsednik indirektno zapretio ratom. Kosovsko vođstvo, moramo biti fer i reći to takođe, je ratoborno reagiralo. Dakle, na obe strane imamo malo toga za videti što bi govorilo o popuštanju napetosti. Verujem da je to za obe strane i dalje veoma odlučujuće pitanje. Kosovski Albanci žele celo Kosovo, a Srbi ne žele da priznaju Kosovo kao nezavisnu državu i žele barem vlast nad severnim delom. I tu postoji mnogo potencijala za konflikt. To je trenutno sprečeno time što tamo postoje međunarodne trupe, ali ako bi se one povukle, što je, naravno, uvek moguće, da recimo SAD kaže da povlači svoj kontingent, onda je pitanje imaju li Evropljani volje i jesu li u situaciji da tamo zaista masovno stacioniraju trupe što bi onda na kraju sprečilo sukob. Ja sam razgovarao s brojnim ljudima na Balkanu, u Sarajevu, na Kosovu i svi mi jednoglasno kažu da bi u narednih tri do četiri godine mogao izbiti oružani sukob ukoliko Zapad ne pokuša tamo da podrži demokratsko, civilno društvo. A ja to u ovom trenutku, s izolacionističkim tendencijama Donalda Trampa, ne vidim, kaže Jansen.

– Povlačenje američkih trupa s Kosova bi bio katastrofalan scenario i za Evropsku uniju i to zbog toga jer bi Balkan bio prepušten sam sebi. Verujem da te zemlje više od 20 godina nakon Dejtonskog sporazuma i 17-18 godina nakon rata na Kosovu nisu u situaciji da imaju civilno-demokratske strukture i nisu u stanju njima samostalno da upravljaju. Zbog toga Zapad mora da pomogne. S tim ciljem Zapad mora još više pojačati pomoć u smislu demokratskog razvoja. A ako to sve izostane onda ja situaciji vidim crnom. Za EU će to biti vrlo veliki problem iz jednostavnog razloga jer verujem da EU zbog svoje unutrašnje krize nije u stanju da pitanje Balkana suvereno reši – zaključuje za Dojče vele politikolog i istoričar Jansen.

(Skandalozno.rs/Blic.rs/Izvor:Dojče vele , M. B.)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "NEMAČKI POLITIKOLOG O BUDUĆNOSTI BALKANA (INFO)"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.