Nemci neće bojeve glave u Ramštajnu

baza

Foto: AFP 2019 / Jean-Christophe Verhaegen

Hiljade aktivista će učestvovati u protestima 23-30. juna pored američke aviobaze Ramštajn u Nemačkoj, rekao je Sputnjiku jedan od koordinatora akcije, nemački advokat Rajner Braun.

Ljudi izlaze na proteste zbog mogućeg rata protiv Irana i uloge koju u ovom ratu igra Ramštajn, kao i razvoja situacije nakon raskida sporazuma o Raketama srednjeg i kratkog dometa.

Braun je naveo da zbog toga ostaje na snazi „tehnička mogućnost raspoređivanja nuklearnog oružja u Ramštajnu“, a postoji i velika verovatnoća ako nuklearno oružje opet bude raspoređeno u Evropi, da će biti u Ramštajnu.

Donald Tramp: Učinićemo Iran ponovo velikim

Braun je naglasio da vodeći političari-konzervativci, na primer ministarka odbrane Ursula fon der Lajen „otvoreno govori o tome da je, nakon raskida Sporazuma o raketama, moguć svaki scenario razvoja događaja, a to može značiti novo raspoređivanje nuklearnih bojevih glava“. U SAD postoje pristalice daljeg razvoja nuklearne strategije nakon okončanja Sporazuma o raketama srednjeg i kratkog dometa, između ostalog, novog raspoređivanja nuklearnog oružja u Evropi. Ovaj stav je podržao Pentagon. Nemačka bi u tom slučaju bila ključna država za raspoređivanje oružja, pošto ima i mogućnosti i centralni geografski položaj, smatra Braun.

Iran otkrio špijuna CIA u Ministarstvu odbrane, stigla ga brutalna kazna

„Želimo da podignemo stepen diskusije o raspoređivanju nuklearnog oružja do te mere da se to pitanje čak više i ne poteže. To je preventivna mirovna politika“, naglasio ej Braun.

Ovi protesti se održavaju petu godinu zaredom.

          

(Skandalozno.rs/izvor: sputnjik)

Budite prvi sa komentarom na članku "Nemci neće bojeve glave u Ramštajnu"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.