NEMILOSRDNI: Islamisti tvrde da su odsekli glavu Hrvatu Tomislavu Salopeku!

Da li je ubijen?

Izvori Islamske države tvrde da su pripadnici te ekstremističke organizacije odsekli glavu otetom Hrvatu Tomislavu Salopeku, objavio je danas Index.hr, pozivajući se na pisanje newsday247, ali zvanične potvrde te stravične vesti još nema kao ni snimka ili fotografije koji bi to potvrdili.

To daje nadu pre svega njegovoj porodici, ali i hrvatskim vlastima da nije sve gotovo i da ima nade za spas ovog 30-godišnjaka koji je u Egipat otišao kao radnik francuske firme.

Podsetimo, hrvatski mediji su danas oko 14 sati preneli vest da su izvori bliski ekstremistima javili da su džihadisti ubili 30-godišnjeg Hrvata, radnika francuske firme CGG Ardiseis.

Navodno su se pojavile i slike obezglavljenog Salopeka, ali njihova autentičnost još nije potvrđena.

Prema ranijim informacijama, Islamska država je navodno razmatrala produženje roka od 48 sati, nakon što je juče istekao ultimatum za njegovo pogubljenje.

[adsenseyu1]

Zašto je ISIS oteo baš ovog Hrvata?

Stručnjaci za islamističke grupe su u analizi za egipatski portal “Sedam dana” ocenili da je otmica Hrvata Tomislava Salopeka organizovana iz nekoliko razloga, prenose hrvatski mediji.

Prvi razlog je otvaranje krize između Egipta i inostranstva, a drugi da se pokvari svečanost raskošne inaguracije nove trase Sueckog kanala koja je otvorena u četvrtak, 6. avgusta, a predstavlja projekat kojim je egipatski predsednik Abdel Fatah al Sisi želeo da učini Egipat svetskom silom i učvrstiti vlast i svoju harizmu.

Otmica je proces koji je izveden “da bi se pokvarilo otvaranje novog Sueckog kanala, jer taj kanal potvrđuje legitimnost sadašnjeg režima u Egiptu i predstavlja veliku svetsku moć na mapi sveta”, izjavio je stručnjak za islamističke grupe Kamal Habib. On je dodao da novi Suecki kanal “ujedinjuje narod pod sadašnjim političkim vođstvom”.

Stručnjaci za islamističke grupe navode da su egipatske bezbednosne službe krenule u potragu za mestom na kome otmičari drže taoca, pri čemu su im od pomoći bile informacije koje im je dao vozač. “Vozač je dao detaljnu specifikaciju zločinaca, dijalekta kojim su govorili i tipa oružja koje su posedovali”, navodi portal “Sedam dana”.

[adsenseyu1]

Informacije upućuju na to da je cilj poremetiti javni mir i stvoriti krizu između Egipta i sveta, piše portal. Habib predviđa da ni Egipat, ni Hrvatska neće pregovarati sa “Dašom” (što je drugi naziv za Islamsku državu). “Očekujem da će ostati na stavu protiv terorizma i da neće biti kolebanja niti sa strane hrvatske niti egipatske vlade”, kaže on.

Stručnjak za islamske grupe Hišam al Nadžar, takođe, smatra da je IS otmicu uskladila sa otvaranjem Sueckog kanala, jer su oči sveta tada bile uprte u Egipat, a ona je iskoristila priliku. Nadžar ističe, na osnovu priznanja nekih pojedinaca, da brojne ćelije nisu povezane ni sa jednom organizacijom, već im je cilj da koordinišu finansijsku pomoć, razmenjuju informacije i oružje sa IS.

Izvori bliski terorističkoj grupi koja drži hrvatskog državljanina Tomislava Salopeka kazali su ranije danas da se razmatra produženje roka od 48 sati za ispunjenje njihovih zahteva.

Islamisti su 30-godišnjeg Salopeka kidnapovali 22. jula u jednom od rejona Kaira, a u sredu su objavili video-snimak u kom prete da će ga pogubiti u roku od 48 sati, ukoliko egipatske vlasti ne oslobode sve zatvorene muslimanke.

(tanjug, mondo)

Budite prvi sa komentarom na članku "NEMILOSRDNI: Islamisti tvrde da su odsekli glavu Hrvatu Tomislavu Salopeku!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.