NENAD ČANAK: “Halabuku oko navodne ugroženosti Srba u Crnoj Gori stvara Srpska pravoslavna crkva”

Intervju

foto: Medija centar Beograd

Halabuku oko navodne ugroženosti Srba, kao i oko same posjete njenih predstavnika iz Crne Gore srpskim zvaničnicima, stvara prevashodno Srpska pravoslavna crkva – nije se libio Čanak da kleveće SPC u izjavi za crnogorske medije.

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine, Nenad Čanak smatra da je Milo Đukanović, kao čovek ogromnog političkog iskustva na ovim prostorima, beskonačno dragocen sagovornik i saborac na rešenju kosovskog pitanja – prenose crnogorski mediji.

Aktuelni politički momenat, smatra Čanak, „neće ugroziti postignute odnose Srbije i Crne Gore“.

„Medijska hajka, koja se tako može pročitati iz Crne Gore, potiče od jednog dela političara i crkve, a to smo znali i ranije, samo što je sada nešto glasnija. Činjenica je da kako napreduje proces rešavanja ‘kosovskog čvora’ tako se oni koji žive od tog čvora i njegovog nerešavanja osećaju sve ugroženiji. Ako malo bolje pročitate izjave, recimo partrijarha Irineja, videćete da suštinski on Crnoj Gori zamera pitanje zakonske regulacije kojom se crkva uvodi u pravni sistem. U Srbiji crkva niti plaća porez, niti kome polaže račune, i mi se protiv toga bunimo već dugi niz godina. Crna Gora tu ima mnogo principijelniji i kvalitetniji stav, i naravno da to onima koji vole lov u mutnom smeta“, rekao je Čanak.

Crna Gora se, prema njegovom mišljenju, zbog situacije oko Kosova potpuno nezasluženo našla na meti od ranije poznatih dežurnih pljuvača Crne Gore.

“Znamo i ko su i zašto to rade, znamo da su u najvećem broju slučajeva to direktni eksponenti interesa imperijalne politike aktuelne ruske administracije i velikosrpski nacionalisti koji se utrkuju da od Republike Srpske, Srbije ili Crne Gore stvore najzapadniju rusku zemlju na ovim prostorima. I naravno da im smetaju oni koji se zalažu za nezavisnu, suverenu i nadasve demokratsku Crnu Goru i njenu evropsku perspektivu, kao što im smetaju i svi koji imaju proevropske poglede u Srbiji, i svi oni u Republici Srpskoj koji su trenutno vrlo tihi, ali sam siguran da postoje, a koji smatraju da je BiH njihova domovina”, istakao je Čanak.

Pod kišom metaka: Objavljen snimak napada na paradu u Iranu – VIDEO

Govoreći o položaju Srba u Crnoj Gori, Čanak kaže kako „halabuku oko navodne ugroženosti Srba, kao i oko same posjete njenih predstavnika iz Crne Gore srpskim zvaničnicima, stvara prevashodno Srpska pravoslavna crkva“,.

„I to sigurno nije nikakva tajna”, rekao je on.

(Skandalozno.rs/Izvor: Intermagazin.rs)

Budite prvi sa komentarom na članku "NENAD ČANAK: “Halabuku oko navodne ugroženosti Srba u Crnoj Gori stvara Srpska pravoslavna crkva”"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.