Neviđeno do sada: Rusi imaju letelicu kakvu niko nema – VIDEO

Hibrid

foto: YouTube printscreen

Direktor ruskog konstruktorskog biroa za razvoj „Kamov“ potvrdio je da kompanija razvija prvi hibridni helikopter na svetu. Ka-90 imati hibridni dizajn, poletaće i sletaće kao helikopter, a leteće kao avion.

Oleg Želtov je rekao: „Radovi su u toku.“ On je precizirao da trenutna faza razvoja uključuje istraživanje dizajna modela i aerotunele i dodao da očekuje da će razvoj letelice uskoro dostići praktičniju fazu, koja oslikava idejni projekat.

[adsenseyu5]

Koncept Ka-90 (ranije poznat kao Ka-100) prvi put je predstavljen na međunarodnom salonu Heli Rusija 2008. u Moskvi, piše Sputnjik.

Očekuje se da će Ka-90 postati prva hibridna letelica na svetu, koja kombinuje karakteristike helikoptera i aviona. Prema informacijama iz otvorenih izvora, avion će koristiti skraćeni helikopterski rotor za poletanje i sletanje.

[adsenseyu1]

Kada avion dostigne brzinu od 400 kilometara na sat, uključuje se mlazni motor, a njegov rotor sklapa se u deo na zadnjem delu aviona. Planirano je da avion tokom leta u “režimu aviona” dostigne brzinu do 700-800 kilometara na sat.

Glavni dizajner “Kamova” Sergej Mihejev izjavio je 2008. da je projekat Ka-90, koji je prvobitno proučavan još 1985. godine, ali je prekinut uoči raspada Sovjetskog Saveza, ponovo stavljen na razmatranje.

(Skandalozno.rs, Izvor: rs.sputniknews.com)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Neviđeno do sada: Rusi imaju letelicu kakvu niko nema – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.