Nevidljivi oblak gasa juri ka Mlečnom putu brzinom od milion kilometara na sat! – VIDEO

Ilustracija

foto: publicdomainpictures.net

Astronomi koji upravljaju Hubble svemirskim teleskopom kažu da oblak gasa verovatno i potiče iz naše galaksije, ali se, nakon lutanja, kao bumerang vraća nazad.

Kada se vrati u nju, trebalo bi da dođe do spektakularnog rađanja mnoštva zvezda, jer ovaj oblak ima dovoljno gasa za nastanak čak dva miliona naših sunaca.

Astronomi su već detektovali mnoge oblake gasa, ali ovaj, nazvan Smit oblak, jedinstven je po tome što je poznata i njegova putanja.

“Oblak je primer kako se galaksija vremenom menja”, kaže Endrju Foks iz Instituta u Baltimoru.

“On nam pokazuje da je Mlečni put aktivno mesto u kom gas može da bude izbačen iz jednog dela diska, a da se vrati u drugi”.

[adsenseyu1]

Doktorand astronomije Gejl Smit otkrio je oblak šezdesetih godina prošlog veka. Istraživači smatraju da je dugačak 11.000 svetlosnih godina i širok 2.500.

Foks i njegov tim nedavno su koristili Habl kako bi otkrili hemijski sastav i poreklo oblaka.

Ispostavilo se da je bogat sumporom, kao što je to slučaj u spoljnjem delu diska Mlečnog puta, regiji koja je udaljena 40.000 svetlosnih godina od središta galaksije. To znači da je Smit oblak obogaćen zvezdanim materijalom i da je izbačen iz Mlečnog puta, a sada se vraća nazad.

Astronomi su otkriće objavili u stručnom časopisu The Astrophysical Journal Letters.

Trebalo bi da napomenemo da nemate razloga za brigu, jer će  pomenuti oblak gasa do nas stići tek za 30 miliona godina.

https://youtu.be/ry1qruRkmnI

(B92)

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "Nevidljivi oblak gasa juri ka Mlečnom putu brzinom od milion kilometara na sat! – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.