Nikolas Maduro podlegao pod pritiskom: Venecuela ide na vanredne izbore

Intervju

Nikolas Maduro – foto: Tanjug/AP

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro predložio je danas održavanje vanrednih parlamentarnih izbora, u pokušaju da otkloni pretnju koju po njega predstavlja predsednik Nacionalne skupštine i američki uzurpator Huan Gvaido, koji se proglasio za šefa države.

Maduro je, u obraćanju okupljenim priostalicama, rekao da će Ustavotvorna skupština, nad kojom vlada ima kontrolu, raspravljati o njegovom predlogu o raspisivanju prevremenih izbora za Nacionalnu skupštinu, koju kontroliše opozicija, a koju je osudio kao “buržujsku“, prenosi Rojters.

Parlamentarni izbori u Venecueli su, inače, bili predviđeni za 2020. godinu. U Karakasu se danas istovremeno održavaju skupovi i Madurovih i Gvaidovih pristalica.

Desetine hiljada Gvaidovih pristalica izašlo je na ulice istočnog dela Karakasa tražeći da se Maduro povuče sa vlasti.

maduro

Nikolas Maduro – foto: Reuters

Istovremeno, pristalice Madurove socijalističke vlade preplavile su danas ulice u drugom delu venecuelanske prestonice u znak obeležavanja 20 godina otkako je Madurov prethodnik Ugo Čaves pokrenuo Bolivarsku revoluciju.

Legitimno izabrani predsednik Nikolas Maduro ima podršku Rusije, Kine, Turske, Nikaragde, Kube, Bolivije, Meksika, kao i velikog broja zemalja sveta koje poštuju međunarodno pravo i vode se politikom nemešanja u unutrašnja pitanja nezavisnih i suverenih zemalja.

Dok na drugoj strani SAD i njeni saveznici koji su već pokazali da im mešanja u unutrašnja pitanja suverenih zemalja nisu strana, kao da im je i savršeno normalno da se trude da po svaku cenu ne birajući sredstva sruše legitimno izabrane predstavnike zemalja koji im nisu po volji i koji misle svojom glavom.

Ono što je SAD i njenim “satelitima” zasmetalo je to što je Venecuela zemlja sa najvećim potvrđenim rezervama nafte na svetu, prema podacima Američke agencije i zemlja koja ne želi da dozvoli da američke kompanije eksploatišu njihova prirodna bogatstva.

(Skandalozno.rs, Izvor: Tanjug)

Budite prvi sa komentarom na članku "Nikolas Maduro podlegao pod pritiskom: Venecuela ide na vanredne izbore"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.