NIZ SKANDALA VEZAN ZA NOVU DIREKTORKU CIA: Davljenje, udaranje glavom o zid, uništavanje snimaka

Amerika

Foto: Tanjug/AP

Za novu direktorku CIA Đinu Haspel vezan je niz skandala o mučenju osumnjičenih za terorizam tokom 2002. godine, piše „Njujork tajms“.

Haspelova je nadgledala mučenje dvojice osumnjičenih terorista, a kasnije je naredila i uništavanje video-snimaka koji su dokumentovali brutalno mučenje u tajnom zatvoru na Tajlandu.

Veći deo karijere je provela kao tajni agent, a bila je ključni učesnik programa „specijalnog izručivanja“, prema kojem su uhvaćeni militanti predavani stranim vladama i držani na tajnim lokacijama, gde su ih mučili pripadnici CIA, piše „Njujork tajms“.

Đina Haspel je upravljala prvim prekookeanskim zatvorom CIA na Tajlandu, gde su mučeni Abu Zubajdah i Abd el Rahim el Naširi.

Prema pisanju „Tajmsa“, Zubajdah je mučen tehnikom „voterbordinga“ (metoda simuliranja davljenja nalivanjem vodom) 83 puta tokom jednog meseca, a glava mu je udarana o zid, da bi zatim istražitelji zaključili da on ipak nema nikakve korisne informacije.

Kalifornija: Tramp obišao PROTOTIPE ZIDA koji želi da izgradi prema Meksiku

Mučenje je snimano kamerom, a snimci su sačuvani na bezbednoj lokaciji na Tajlandu, da bi onda stiglo naređenje o njihovom uništavanju. Naredba o uništenju direktno je povezana sa Đinom Haspel.

(Skandalozno.rs/Izvor: novosti online)

Budite prvi sa komentarom na članku "NIZ SKANDALA VEZAN ZA NOVU DIREKTORKU CIA: Davljenje, udaranje glavom o zid, uništavanje snimaka"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.