Noćna mora Turske: Rusija ulazi u savez sa Kurdima?!

Ilustracija

U poslednjih nekoliko godina, Ankara je pokvarila odnose sa mnogim zemljama a sukob sa Moskvom će samo pogoršati situaciju.

Ako Rusija podrži Kurde, Ankara će se potpuno uplesti u sukobe na domaćem ali i na međunarodnom terenu.

Potencijalni ruski savez sa Kurdima bi imao kobne posledice za Tursku i to bi bila “apsolutna noćna mora” za Erdogana, koji će morati da vodi rat na dva fronta – u zemlji i inostranstvu, piše nemački list Der Tagešpigl.

Turski predsednik se ubrzano izoluje od drugih zemalja i brzo gubi prijatelje na međunarodnoj sceni.
“Bez problema sa komšijama”, bila je politička maksima Ahmeta Davutoglua, kada je preuzeo dužnost turskog ministra spoljnih poslova u 2009. godini.

Šest godina kasnije postalo je jasno da odnose Turske sa susednim zemljama gotovo u potpunosti karakterišu problemi i sporovi. U poslednjih nekoliko godina, Ankara je pokvarila svoje odnose čak i sa bivšim saveznicima poput Izraela i Egipta, i izgubila svoj uticaj na Bliskom istoku i Severnoj Africi, okružujući se neprijateljima, piše u članku.

Ipak, sirijski Kurdi i dalje su jedan od najvažnijih žarišta Bliskog istoka. Oni imaju bliske veze sa zabranjenom Radničkom partijom Kurdistana (PKK) koju Ankara doživljava kao veću pretnju nego Islamsku državu.

Nekoliko nedelja vladine snage su se borile protiv Kurda u jugoistočnim delovima zemlje a u vojnoj ofenzivi je poginulo više od 100 ljudi.

Prema pisanju lista, kurdsko pitanje postaje još komplikovanije za Ankaru s obzirom na sukob sa Rusijom. Ako Moskva odluči da podrži kurdske snage, domaći politički problemi Turske će doći na novi nivo i oterati zemlju u potpuni haos, piše u članku.

(sputniknews.com)

[adsenseyu4][adsenseyu4]

Budite prvi sa komentarom na članku "Noćna mora Turske: Rusija ulazi u savez sa Kurdima?!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.