NOTARI preuzimaju: Od sutra NEMA VIŠE overavanja u opštini ili sudu

Overa kod pisara

foto-ilustracija: pixabay.com

Dokumente, građani Srbije od sutra neće moći više da overavaju u opštini ili sudu, već isključivo kod javnog beležnika odnosno, izuzev u gradovima u kojima notari ne postoje, pišu Novosti.

To se odnosi na sve overe dokumenata za upise u škole ili na fakultete, dokumentaciju potrebnu za konkurisanje za posao ili vađenje invalidske penzije.

Tu su i overe saglasnosti roditelja za izvođenje deteta iz zemlje, pa potvrde o isplati na osnovu kupoprodaje nepokretnosti, overe punomoćja, ugovora o zakupu, overe prepisa diploma i raznih drugih dokumenata…

[adsenseyu5]

Cene overa su kako kaže Miodrag Đukanović, predsednik Javnobeležničke komore, niže nego što su bile kod lokalnih samouprava, ali više nego u sudovima.

Primera radi, prosečna overa potpisa kod notara je 360 dinara sa PDV, u velikom broju opština je premašivala 400 , dok je u sudovima bila 160 dinara.

– Tendencija je da se vremenom beležnicima povere sve ostavine, da bi se rasteretili sudovi jer se u Srbiji godišnje obavi oko 100 ostavina – kaže Đukanović.

U Srbiji rade 152 beležnika, 21 pomoćnik i 238 pripravnika.

(Skandalozno.rs, telegraf.rs, Izvor: Novosti)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "NOTARI preuzimaju: Od sutra NEMA VIŠE overavanja u opštini ili sudu"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.