NOVA CENA KILOVATA: Sledeće godine nas čeka poskupljenje struje?

Ilustracija

MMF na sajtu objavio da je Vlada Srbije obećala povećanje cene kilovata sledeće godine, kao i 2017.

Struja bi sledeće godine u maju trebalo da poskupi oko devet odsto, a nakon toga novi rast cena očekuje se i u 2017. kako bi se ispunila najavljena kvota povećanja cene struje do 2018. godine od 30 odsto, saznaje Kurir.

Promenu cenovnika u naredne dve godine Vlada Srbije je obećala Međunarodnom monetarnom fondu dva puta ove godine, što je MMF samo konstatovao pre nekoliko dana.

Struja je poslednji put poskupela 1. avgusta ukupno 12 odsto, ali najveći deo nije bilo pravo povećanje, već uvođenje akcize, koje je iznosilo 7,5 odsto, dok je ostatak (4,5 odsto) bilo poskupljenje cene kilovat-sata. Posle toga je cena u Srbiji, bez taksi i PDV, dostigla oko pet evrocenti, što je i dalje 30 do 40 odsto ispod proseka u regionu, koji je oko osam evrocenti.

U izveštaju povodom treće revizije aranžmana sa Srbijom, MMF je naveo da će dodatno poskupljenje struje biti predloženo u maju 2016. kako bi se nastavilo postepeno približavanje tržišnim nivoima u regionu.

[adsenseyu1]

– Plan je da struja u maju poskupi manje od ovogodišnjih 12 odsto, zasad je zacrtano devet odsto. Ipak, s obzirom na to da uvek bude natezanja, moguće je da će procenat biti manji – kaže sagovornik Kurira iz „Elektroprivrede Srbije“.

Obećanje o novoj ceni struje u 2016. MMF je preuzeo od Vlade Srbije, koja ga je navela u pismima poslatim ovoj organizaciji u junu i oktobru. Vlada je navela da će struja poskupeti 2016. i 2017. kako bi se dostigla tržišna cena i olakšala tranzicija na konkurentno tržište.

Najsiromašniji građani Srbije će, ako je verovati MMF, biti zaštićeni od poskupljenja.

„Kako bi se umanjio uticaj rasta cena, u 2015. i narednim godinama proširiće se program pomoći za socijalno ugrožene, što će značiti dodatno izdvajanje iz budžeta od oko milijardu dinara“, navodi MMF u trećoj reviziji aranžmana sa MMF.

Nikola Rajaković, profesor Elektrotehničkog fakulteta, kaže za Kurir da je stav MMF očekivan. On ističe da je cena struje u Srbiji najmanje 20 odsto niža nego u regionu.

– Kada se tako posmatra, razlog za poskupljenje je opravdan, ali ima mnogo stvari o kojima bi moglo da se razgovara – dodaje Rajaković.

(kurir)

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "NOVA CENA KILOVATA: Sledeće godine nas čeka poskupljenje struje?"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.