Nova mogućnost: U izvod iz matične knjige rođenih od sada će moći da se upiše i PROMENA POLA

Advertisement

Dopuna

foto-ilustracija: pixabay.com

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Srbije Branko Ružić rekao je danas da izmene i dopune Zakona o matičnim knjigama predviđaju mogućnost dobrovoljnog upisa podatka o nacionalnoj pripadnosti u matične evidencije i upis promene pola u matičnu knjigu rođenih.

Ružić je istakao i da se izdavanje izvoda iz matičnih knjiga proširuje se i na diplomatsko-konzularna predstavništva Republike Srbije u inostranstvu.

– Noviteti su i da će svi podaci o građanima ulaziti u registar matičnih knjiga u elektronskom obliku.

To su lokalne samouprave radile u prethodnom periodu i 96 odsto svih podataka je ušlo u registar matičnih knjiga – rekao je Ružić novinarima, pred početak okruglog stola o izmenama i dopunama Zakona o matičnim knjigama.

Advertisement

Naglasio je da je cilj Vlade Srbije da “papire pošalje u prošlost“.

Rekao je da javna rasprava izmenama i dopunama tog zakona traje do 19. februara i da je važno da budu uključeni svi zainteresovani.

On je istakao da se promenom ovog propisa zaokružuju aktivnosti na polju digitalizacije i uvođenja savremenih tehnologija u oblast vođenja matičnih knjiga.

U Udruženju građana Egal ocenjuju da će mogućnost upisa promene pola u matičnu knjigu rođenih biti veliki korak za trans zajednicu.

Kao navode, pravno neprepoznavanje rodnog identiteta i činjenica da ne mogu da se izdaju lična dokumenta u skladu sa rodnim identitetom, onemogućavaju život trans osobama u Srbiji.

(Skandalozno.rs, Izvor: Beta)

Advertisement

Budite prvi sa komentarom na članku "Nova mogućnost: U izvod iz matične knjige rođenih od sada će moći da se upiše i PROMENA POLA"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.