Nova pravila: Video-nadzor NEĆE MOĆI da postavlja kako ko hoće i gde hoće!

Nadzor

foto-ilustracija: pixabay.com

Video-nadzor neće moći da se postavlja kako ko hoće i gde hoće ukoliko bude usvojen model novog Zakona o zaštiti podataka ličnosti koji će poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka Rodoljub Šabić proslediti Vladi čim bude formirana.

Ovaj dokument, osim što jasno propisuje na koji način se postavlja video-nadzor, izričito zabranjuje da se on postavlja u garderobama i toaletima poslovnog prostora.

Novi Zakon o zaštiti podataka ličnosti, kako je rečeno juče na konferenciji za novinare koju je organizovao poverenik, propisuje i posebne uslove za postavljanje kamera u stambenim zgradama.

[adsenseyu5]

– Video nadzor u stambenim zgradama moći će da se postavlja samo u delovima zgrade koja je zajednička i na ulazu i izlazu iz nje.

– Niko ne sme da stavi kamere da snimaju direktno ulaz nečijeg stana. Međutim, i za deo gde je moguće staviti video-nadzor biće neophodno da se sa tim složi 60 odsto stanara – naveo je Aleksandar Resanović, iz kabineta poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka.

Roditelji su stavili blizance na spavanje, a kad su na kamerama videli šta se dešava… (VIDEO)

U članu 38 ovog dokumenta, naime, jasno piše:

– U stambenim zgradama može da se vrši video-nadzor ulaza i izlaza iz zgrade, kao i zajedničkih prostorija na način da se ne vrši video-nadzor ulaza i izlaza iz privatnih stanova.

– Za uvođenje video-nadzora u stambenoj zgradi potrebna je odluka skupštine stambene zajednice, koja mora biti u pismenoj formi i mora sadržati razloge za uvođenje video-nadzora, kao i način vršenja video-nadzora, ukoliko uvođenje video-nadzora nije propisano zakonom.

– Odluka je doneta ako se za nju izjasne članovi skupštine stambene zajednice, i to najmanje 60 odsto svih vlasnika stanova ili drugih posebnih delova zgrade – piše u novom Zakonu.

[adsenseyu1]

U ovom članu se dodaje da je zabranjen pristup sistemu video-nadzora preko interne kablovske televizije, javne kablovske televizije, interneta ili drugih sredstava za elektronske komunikacije kojima se takvi snimci mogu preneti, bilo u trenutku njihovog nastanka ili nakon toga.

„NEŠTO JOJ SE DESILO“: Uhvatila je kamera na DODELI OSKARA, sada joj se svi smeju

Kada je reč o kamerama u poslovnom prostoru, ovaj zakon propisuje da svako ko ima video-nadzor to mora i da istakne, kao i da o njemu obavesti svoje zaposlene.

U članu 36 ovog dokumenta ističe se da video-nadzor u poslovnom prostoru nije dozvoljen u garderobama i sanitarnim prostorijama.

(Skandalozno.rs, Izvor: telegraf.rs)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Nova pravila: Video-nadzor NEĆE MOĆI da postavlja kako ko hoće i gde hoće!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.