Nova pravila za pekare: Nema više varanja potrošača

gluten

foto: pixabay.com

Početkom godine stupila su nova pravila za pekarsku industriju kako bi se stalo na kraj brojnim prevarama na domaćem tržištu.

Novim zakonom je definisan i određen broj procenata koliko koji hleb treba da sadrži određenog brašna da bi se mogao naći u prodaji pod određenim imenom.

O novom zakonu i njegovoj primeni više nam je rekao predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Goran Papović.

“Prvi korak je promena pravilnika i donošenje novog Zakona o proizvodnji i prodaji hleba i peciva, ali zakon kao “mrtvo slovo na papiru” ne znači ništa ako se ne primenjuje.

Sledeći korak je inspekcijski nadzor, mi već imamo načelno ugovoren sastanak sa Poljoprivrednom komorom da se zajednički krene u kontrolu, rekao je Papović.

NAMIRNICA PREPUNA ŠTETNIH ADITIVA: Naučnici upozoravaju da HLEB u Srbiji NIJE NI ZA PTICE!

“Proizvođači su imali dovoljno vremena da se pripreme na nova pravila, jer je zakon usvojen u avgustu 2016. godine. Nakon njihovih brojnih žalbi i odlaganja, novi pravilnik je konačno stupio na snagu, a mi ćemo sve učiniti da se on i primenjuje”, kaže Papović.

Hleb proizveden od drugih vrsta žita u prodaju se stavlja pod nazivom brašna od kog je pravljen (ražani, heljdin, kukuruzni, speltin…).

Osim toga zakonom je predviđeno da svaki proizvod u pekari mora imati specifikaciju sa tačnim sastojcima koje sadrži.

Pa sada da bi se hleb nazvao ražanim, potrebno je da ima najmanje 70 odsto ražanog brašna.

Kukuruzni hleb mora imati 60 odsto kukuruznog brašna, dok heljdin hleb treba da sadrži 30 odsto heljde.

Osim hleba i peciva zakon je jasno odredio da su pekari dužni da u burek stave 20 odsto nadeva, da bi se mogao prodavati pod tim imenom.

(Skandalozno.rs, Izvor: telegraf.rs)

1 komentar na "Nova pravila za pekare: Nema više varanja potrošača"

  1. Ни за птице, ни за људи, ни за мог пса Оскара, такав хлеб се производи у Србији, пун свега и свачега-адитива и сл деривата. Па шта, пекаре нике не контролише и не одређује састав хлеба па га могу месити и адитивисати како ко хоће. Знаћи Држава је одговорни кривац што јој се грађани и други корисници хлеба не хране хлебом него нечим другим, а плаћају то што купе као хлеб…

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.