NOVE POPLAVE PRETE SRBIJI? Biciklistička staza na Adi uskoro pod vodom, raste Sava kod Šapca!

reka

Poplavljeni Obrenovac pre nekoliko godina (Foto: MUP Srbije)

Vodostaj Save u Beogradu danas je 473 centimetra, a prema prognozama stručnjaka iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ), granica redovne odbrane od poplava, koja je na pet metara, biće “probijena” već u četvrtak ili petak.

Da Sava opasno nadolazi vidljivo je i golim okom i svi koji su se danas prošetali do Ade Ciganlije mogli su da vide da je pitanje časa kada će voda u marini preplaviti biciklističku stazu.

Prema podacima RHMZ, vodostaj Save bi u petak trebalo da bude oko 503 centimetra, što je ipak daleko od granice vanredne odbrane od poplava na 600 cm.

RHMZ je objavio da će se vodostaji na Savi kod Šapca u naredna dva dana približiti granici vanredne odbrane od poplava, a kod Jamene i Sremske Mitrovice granici redovne odbrane od poplava sa tendencijom manjeg porasta.

Na Mlavi, Peku i Crnom Timoku vodostaji će tokom 18. i 19. marta biti u porastu i kretaće se iznad granica redovne odbrane od poplava.

Na gornjem toku Južne Morave vodostaji će tokom 19. marta biti u porastu sa mogućnošću dostizanja upozoravajućih nivoa, upozorio je RHMZ.

U Hrvatskoj je situacija veoma ozbiljna. Reka Sava kod Jasenovca dostigla je nivo viši nego ikad i iznosi 917 centimetara, čime je srušen rekord star 48 godina.

Una u Hrvatskoj Kostajnici i dalje sporo raste i neće dostići nivo koji je imala prošle sedmice.

UPOZORENJE MIROSLAVA LAZANSKOG: Brine me mogućnost da se Rusija i SAD sukobe u Siriji

Reka Sava u Jasenovcu je dostigla istorijski rekord i za 10 centimetara je više od dosadašnjeg maksimuma zabeleženog 1970.

U Jasenovcu, inače, trenutno boravi 111 pripadnika Vojske Hrvatske, a očekuje se i zasedanje Kriznog štaba, kojem će prisutvovati ministar odbrane. Vanredno stanje odbrane od poplava proglašeno je u Kosinju i Jasenovcu.

Situacija je, kako prenose hrvatski mediji, alarmantna, ali još uvek nije došlo do prodora vode u kuće gde vojska, u pojedinim naseljima, već nedelju dana gradi “zečje nasipe”.

Time je za sada sprečen scenario iz 2014. kada su bile poplavljene kuće u Trebežu i još nekim selima. Kako se najavljuje Sava će i dalje rasti, a vrhunac vodenog talasa koji se prema Savi u Jasenovcu spušta Unom i Kupom biće tek u utorak.

Na tom području je i dalje stotinjak vojnika, a u obližnju Novsku stiglo je iz raznih delova Hrvatske u nedelju i šest ekipa HGŠ-a s čamcima.

I dalje raste Kupa uzvodno od Siska, gde je na nekim delovima proglašeno i vanredna situacija.

Delovi pojedinih naselja na području Lekenika i dalje su odsečeni te je jedina veza s njima čamac.

Crveni krst dostavlja hranu, vodu i lekove ugroženom stanovništvu.

Ukoliko Kim Džong Un „nestane“, Severnu Koreju očekuju samo dva scenarija: Oba su ekstremna!

Na području Petrinje, uz aktivirano klizište u Prnjavoru Čuntićkom koje ugrožava desetak kuća i na kojem je već počela sanacija, pojavilo se veće klizište i na području Donje Mlinoge koje je i oštetilo telefonske i strujne vodove te vodovodnu mrežu.

(Skandalozno.rs/Izvor: Tanjug)

Budite prvi sa komentarom na članku "NOVE POPLAVE PRETE SRBIJI? Biciklistička staza na Adi uskoro pod vodom, raste Sava kod Šapca!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.