NOVI PREDLOG AMERIKE: „Dejton 2“ za Balkan

Odluka

foto: pixabay.com

Američki kongresmen i nekadašnji gradonačelnik Dejtona Majkl R. Tarner pisao je američkom državnom sekretaru Reksu Tilersonu o Balkanu.

Tarner je ukazao na „preku potrebu da se Sjedinjene Američke Države okrenu regionu Balkana i preuzmu vodeću ulogu u procesu pomirenja“. On je predložio i potpisivanje „Dejtona 2“.

Američki kongresmen predlaže „Dejton 2“.

– Prošle sedmice smo obeležili 22. godišnjicu potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, dogovora koji je okončao višegodišnje krvoproliće i stvorio preduslove za trajni mir u Bosni i Hercegovini. U to vreme bio sam gradonačelnik Dejtona i iz prve ruke svedočio kako američka diplomatija za istim stolom okuplja suprotstavljene strane – podsetio je Tarner, sada član američkog Kongresa.

On je Tilersona u pismu obavestio kako strahuje za ugroženost mira postignutog u Dejtonu.

– Sada je ključni period za region i SAD moraju ponovo da preuzmu vođstvo i da pomire suprotstavljene – naveo je Tarner.

Dodao je kako je budućnost Bosne i Hercegovine krucijalna ne samo za Balkan, već i za Evroaziju.

– U decembru prošle godine Ustavni sud je izglasao da aktuelni Izborni zakon nije u skladu sa Ustavom u pogledu etničkih manjina. Parlament BiH mora brzo osigurati izmene tog zakona do izbora u oktobru 2018. godine. Neuspeh u tome će skoro sigurno izložiti opasnosti mir koji traje već više od dve decenije – naveo je Tarner.

Prognoza RHMZ: Čeka nas blaga zima, a posle nje stiže neobično toplo proleće

Predložio je da SAD budu domaćini potpisivanja nove verzije Dejtonskog sporazuma.

– Srbi, Bošnjaci, Hrvati i ostali samo putem američkog liderstva mogu živeti zajedno u miru i osigurati slobodu i jednaka prava svim narodima. Ne smemo dozvoliti da taj ionako nestabilan region sklizne u nered jer protivnici demokratije jedva čekaju da iskoriste haos – uveren je američki političar.

On je u pismu državnom sekretaru dodao i to da su SAD dužne podržati mir do kog su pomogli da dođe 1995. godine.

„Naša nacija može potvrditi svoju posvećenost demokratiji širom sveta vodeći Bosnu i Hercegovinu kroz ovog problematično vreme. Rado ću podržati Vas i Vaš tim u ovom ključnom poduhvatu“, stoji na kraju pisma američkog kongresmena.

(Skandalozno.rs/Izvor: Intermagazin.rs)

Budite prvi sa komentarom na članku "NOVI PREDLOG AMERIKE: „Dejton 2“ za Balkan"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.