NOVI ZAKON OD JUNA: Iseljavanje NASILNIKA iz stana, bez obzira na vlasništvo

žena

Foto: Printscreen/youtube

Od 1. juna počinje primena novog zakona o sprečavanju nasilja u porodici. Taj zakon je usvojen u novembru, a u međuvremenu su radi njegove efikasnije primene obuku prošli policajci, tužioci i sudije.

Koordinatorka Savetovališta protiv nasilja u porodici Vesna Stanojević kaže da će policija moći da iseli nasilnika iz stana u trenutku kada se nasilje dešava i prijavi. Ističe i profesionalnu odgovornost nadležnih – neće moći, kao do sada, da neko prijavi nasilje i da se to drži u fioci, prenosi RTS.

Imamo situaciju da postoji porodični zakon koji to predviđa, ali se vrlo malo primenjuje. Ovo je potpuno drugo – policija će biti ovlašćena da to učini onda kada se nasilje dešava i kada se prijavi, rekla je Stanojević, gostujući u Dnevniku RTS-a.

[adsenseyu5]

Objašnjava da će, kada policija dođe na lice mesta i konstatuje da je došlo do nasilja, imati ovlašćenje da odmah iseli nasilnika bez obzira na to ko je vlasnik stana.

– To da li je stan u njegovom vlasništvu, vlasništvu njegovog oca, dede, to neće sprečiti da se nasilnik iseli i da žena sa decom ostane u stanu dok se ne završi sudski proces – kaže Stanojević.

Kao važnu novinu navodi i zabranu prilaska, prema kojoj nasilnik ne može da se vrati kada ode policija.

Od 1. juna i kazne će biti oštrije i sveobuhvatne, te se uvodi i novo krivično delo proganjanje.

Akcija hapšenja 10-godišnjeg dečaka koji čita poeziju u Moskvi šokirala svet (VIDEO)

Koordinatorka Savetovališta protiv nasilja u porodici ukazuje na to da je do sada u ovoj godini ubijeno 13 žena i jedno dete, ističući da je tek maj, a da je u celoj prošloj godini ubijena 31 žena, kao i četvoro dece.

Naglašava da su po zakonu i građani obavezni da prijave nasilje. Zato je, kaže, važno da prijavimo ako čujemo, primetimo da se ono dešava. Prijava može biti anonimna, a na nadležnima je da utvrde šta se dogodilo.

(Skandalozno.rs/Dnevno.rs/Izvor:RTS)

[adsenseyu1]

[adsenseyu2]

1 komentar na "NOVI ZAKON OD JUNA: Iseljavanje NASILNIKA iz stana, bez obzira na vlasništvo"

  1. Srbijom vlada lezbo lobi. Ovaj zakon nema veze sa ravnopravnošću već je prelazak crvene linije i početak segregacije muškaraca, za sada im stalno trljajući o nos njihovu (urođenu) agresivnost.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.