Novi zakon: Ukoliko putujete u EU, moraćete da platite taksu od 7 evra

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay.com

Građani BiH i još 60 zemalja koji imaju bezvizni režim sa EU od januara 2021. godine moraće da izvade posebnu vizu i plate sedam evra kako bi mogli da uđu i borave u Uniji do 90 dana, navedeno je na web stranici Evropskog sistema za odobravanje putovanja /ETIAS/, piše “Srna”.

Taksu od sedam evra obavezni su da plate podnosioci zahteva stariji od 18 godina, a plaćenje će moći da izvrše debitnim ili kreditnim platnim karticama.

Na stranici ETIAS-a pojašnjeno je da će građani 61 zemlje pre putovanja u neku od zemalja EU trebati da popune online zahtev u koji će morati da unesu svoje lične podatke, ali i da daju podatke kao što su zdravstveno stanje, kriminalna prošlost, te putovanja u zemlje zahvaćene ratom.

Da bi dobili ETIAS vizu, građani će morati da navedu i podatke o svojoj istoriji zaposlenja, te u koje zemlje EU su ranije putovali.

Na stranici je navedeno da će za popunjavanje zahteva za ETIAS vizu biti potrebno oko 10 minuta, te da će 95 posto podnosilaca zahteva odgovor na svoju adresu elektronske pošte dobiti u roku od nekoliko minuta.

Ukoliko sistem utvrdi da podnosilac zahteva predstavlja bezbednosni rizik, zahtev će biti ručno obrađen i u tom slučaju odgovor bi trebalo da stigne u roku od četiri dana ili maksimalno dve sedmice.

ETIAS viza važiće tri godine ili do isteka pasoša i sa njom će građani moći da ulaze u EU neograničen broj puta, s tim da ne ostanu duže od 90 dana u periodu od 180 dana.

Na stranici ETIAS-a posebno je naglašeno da pasoš mora važiti još najmanje tri meseca od dana planiranog putovanja.

Među 61 zemljom, čiji će građani od 2021. godine morati da podnose zahtev za ETIAS vizu, nalaze se i Srbija, Makedonija, Crna Gora, Albanija, Australija, Kanada, Izrael, Japan, Monako i SAD.

Budite prvi sa komentarom na članku "Novi zakon: Ukoliko putujete u EU, moraćete da platite taksu od 7 evra"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.