Novo krivično delo: Ko priča ženama MASNE VICEVE…

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay

Vlada Srbije usvojila je danas izmene Krivičnog zakonika koji bi uskoro trebalo da se nađe pred poslanicima u Skupštini Srbije, a kako Telegraf ekskluzivno saznaje ovaj dokument uvodi i nova krivična dela a jedno od njih – krivično delo polnog uznemiravanja kažnjavaće i osobe koje ženama pričaju masne viceve.

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Radomir Ilić otkriva za Telegraf da izmene ovog dokumenta, pored polnog uznemiravanja uvodi i krivično delo proganjanja, zatim genitalnog sakaćenja, prisilnog braka, osam novih krivičnih dela iz privrednog kriminala…

[adsenseyu5]

– U krivično delo polnog uznemiravanja spada, između istalog, na primer i pričanje masnih viceva koleginici na poslu, ali samo ako ona sama ne prihvata taj način komunikacije – kaže Ilić.

Maksimalna zaprećena kazna za polno uznemiravanje je 3 godine.

S tim u vezi pogrešno je tumačenje da devojci na ulici neće moći da se kaže da je lepa. Međutim, ukoliko ona jasno stavi do znanja da je ta vrsta komplimenta uznemirava, onda je to krivično delo.

Nov Krivični zakonik imaće i oštrije kazne za krijumčarenje migranata.

– Maksimalna zaprećena kazna za organizovano krijumčarenje podignuta je sa 12 na 15 godina zatvora, a pooštrene su i kazne za krijumčarenje i nelegalno posedovanje i nošenje oružja – navodi Ilić za Telegraf.

Uvodi se i krivično delo genitalnog sakaćenja, mada je to retkost kod naših građana. Međutim, usled imigrantske krize kroz našu zemlju prolazi mnogo ljudi čije kulture podrazumevaju i genitalno sakaćenje.

[adsenseyu1]

– Uvodi se i zabrana prisilnog braka, i osam novih krivičnih dela iz oblasti privrednog kriminala, poput prevare u privredi i zloupotrebe poverenja u privredi.

To će policiji i tužilaštvu olakšati borbu protiv ove vrste kriminala kroz brže procesuiranje ovakvih slučajeva – objašnjava naš sagovornik.

(Skandalozno.rs, Izvor: telegraf.rs)

[adsenseyu2]

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "Novo krivično delo: Ko priča ženama MASNE VICEVE…"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.