Obavljaju se pripreme za najveću bitku u Siriji: Ofanziva na Alep!

Ilustracija

Sirijska armija i njeni saveznici i Hezbolah, pripremaju se za kopnenu ofanzivu protiv pobunjenika u području Alepa, uz podršku ruskih vazdušnih udara, rekla su u utorak dva visoka regionalna oficira, upoznata sa planovima, kako prenosi Rojters.

Ofanziva će proširiti kopneni napad, koji je pokrenuo isti savez prošle nedelje protiv pobunjenika u provinciji Hama, dalje na zapad. Ono što je dodatno pojačanje su hiljade iranskih vojnika stigle da učestvuju u kopnenim ofanzivama na strani predsednika Bašara al-Asada, rekli su anonimni zvaničnici.

Velika vladina ofanziva u području kraj turske granice će po svoj prilici još više razljutiti tu zemlju, članicu NATO, koja je podržavala pobunjenike, koji se bore protiv Asada i već je izrazila duboku zabrinutost zbog ruskih vazdušnih udara na čijoj su oni meti.

Kontrola grada Alep i okolne provincije je podeljena između sirijske vlade i čitavog niza pobunjeničkih grupa, koje se bore protiv Asada i Islamske države.

“Velike pripreme za bitku u tom području su jasne. Velika je mobilizacija sirijske armije… , elitnih boraca Hezbolaha i hiljada Iranaca koji su stigli u fazama ovih dana”, rekao je jedan zvaničnik.

Drugi zvaničnik, blizak sirijskoj vladi, je rekao da je ” odluka da se pokrene bitka za Alep doneta” i da se” više ne krije da su hiljade Iranaca sada u Siriji i da je njihova uloga fundamentalna”.

[adsenseyu1]

Oba zvaničnika su rekla da će napad uskoro početi.

Jedan general iz iranske Revolucionarne garde Hosein Hamedani ubijen je u provinciji Alep dok je savetovao sirijsku armiju u bici protiv Islamske države u tom području, rekli su gardisti u petak. Alep je bio sirijski grad s najviše stanovnika pre nego što je građanski rat počeo 2011 godine, nakon što se Asad suprotstavio antivladinim protestima.

Vlada kontroliše zapadne delove grada, dok pobunjeničke grupe kontrolišu istok. Islamska država i drugi pobunjenici, uključujući grupe koje podržavaju Asadovi strani neprijatelji, se bore jedne protiv drugih severno od grada u području teritorije gde Turska i SAD prave planove da slome Islamsku državu.

Severni Alep region je područje gde koalicija predvođena SAD bombarduje Islamsku državu. Rusija kaže da njeni vazdušni udari u Sriji, započeti 30. septembra, ciljaju Islamsku državu, iako su u mnogim pogođena područja koje drže druge pobunjeničke grupe, uključujući neke koje podržavaju Asadovi strani neprijatelji.

Prošle nedelje su borci Islamske države osvojili više sela kraj grada Alepa od drugih pobunjeničkih grupa.

Sirijska TV je objavila da su vladine snage osvojile područje severno od grada u ponedeljak od Islamske države.

(tanjug)

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "Obavljaju se pripreme za najveću bitku u Siriji: Ofanziva na Alep!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.