Od 1. oktobra ovi građani Srbije će imati pravo na besplatnu pravnu pomoć

Presuda

foto-ilustracija: pixabay.com

Građani koji imaju neku muku i potreban im je pravni savet ili zastupnik pred sudom da bi se izborili za pravdu, a nemaju para da te usluge plate, od 1. oktobra 2019. imaće pravo na besplatnog advokata, pošto tada stupa na snagu zakon o besplatnoj pravnoj pomoći.

Pravo na besplatnu pravnu pomoć imaće veliki broj građana slabijeg imovinskog stanja i pripadnika ranjivih društvenih grupa, a prema nekim procenama, takvih je 600.000 u Srbiji.

Širok obuhvat

– U cilju šireg obuhvata građana koji imaju potrebu za besplatnom pravnom pomoći, zakon definiše tri grupe potencijalnih korisnika. Prvu grupu čine osobe koje ispunjavaju uslove da budu korisnici prava na novčanu, socijalnu pomoć ili na dečiji dodatak.

Druga grupa su građani koja ne pripadaju prvoj grupi, ali bi zbog plaćanja pravne pomoći iz sopstvenih prihoda upali u tu grupu.

Prve dve grupe korisnika vezuju se za ekonomski položaj lica koje je tražolac besplatne pravne pomoći, dok treću grupu čine pripadnici ranjivih, tj. društveno osetlhjivih grupa, koje automatski ostvaruju pravo na pomoć bez obzira na njihovo finansijsko stanje – objasnjavaju u Ministarstvu pravde i dodaju da je ukupno utvrđeno 13 osetljivih grupa.

Besplatnu pravnu pomoć pružaće 9.000 advokata i službe pravne pomoći u lokalnim samoupravama.

Za ovakvu podršku, koja se sastoji od pružanja pravnih saveta, sastavljanja podnesaka, zastupanja i odbrane, građani će od 1. oktobra moći će da se obrate opštini u kojoj žive, a onda će se iz opštinskih kancelarija predmeti onih koji ispunjavaju uslove prosleđivati advokatima koji se nalaze u registru pružilaca besplatne pravne pomoći.

– Jedna od najznačajnijih novina koju donosi zakon jeste utvrđivanje načina finansiranja i besplatne pravne pomoći i besplatne pravne podrške, i to sredstvima budžeta Republike Srbije, jedinice lokalne samouprave, kao i kroz donacije i projektno finansiranje – kažu u Ministarstvu pravde i naglašavaju da se uvodi i kontrola kvaliteta besplatne pravne pomoći, dok opštine po zakonu imaju obavezu da formiraju službe za pružanje besplatne pravne pomoći.

(Skandalozno.rs, Izvor: kurir.rs)

Budite prvi sa komentarom na članku "Od 1. oktobra ovi građani Srbije će imati pravo na besplatnu pravnu pomoć"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.