Od Belorusije – “ubica tenkova”? – VIDEO

Advertisement

Letelica

foto: printscreen TV Prva

Srbija bi od Belorusije mogla da kupi ubojite oklopne letelice Mi-35. Ministar odbrane Aleksandar Vulin boravio je u Minsku.

Detalji nisu saopšteni, kao što je to i uobičajeno kada se pregovara o kupovini oružja, ali se pretpostavlja da su helikopteri bili najvažnija tema razgovora o opremanju Vojske Srbije.

Advertisement

Ruski piloti ga zovu letećim tenkom, a NATO ga je klasifikovao kao košutu. Mi-35 zapravo je ubica tenkova, čija je preteča Mi-24 dokazan u Avganistanu.

Ministar odbrane posle sastanka u Minsku nije hteo da otkrije detalje.

“Razmatramo brojne mogućnosti za opremanje naše vojske posebno vazduhoplovnim sredstvima, takođe modernizacija, i rad za treća tržišta“, rekao je Vulin.

Šest helikoptera Mi-35, iako polovni, trebalo bi da budu faktor odvraćanja od bilo kakvog napada oklopnih snaga na Srbiju.

“Ja bih voleo kada bismo mi mogli da nabavimo nove sofisticirane helikoptere jurišnog tipa koji bi nam mogli pomoći u slučaju da se otvori kriza na Balkanu, ali i ovo je dobro, ako imamo u vidu šta smo do sada imali“, rekao je Vladimir Trapara sa Instituta za međunarodnu politiku.

Advertisement

Srbija je već poručila devet višenamenskih helikoptera od Erbasa. Prvi će stići u novembru.

“To su helikopteri koje će vaša vojska i policija moći da koriste u borbenim misijama, mogu da transportuju trupe, ali mogu i da budu medicinski helikopteri“, naveo je Sesar Sančes Lopes iz Erbas grupe.

Čak ni Atlantski savet, koji je tradicionalno prozapadno orijentisan, ne dovodi u pitanje efikasnost helikoptera Mi-35.

“Naša tehnika je generalno zasnovana na istočnoj proizvodnji. U ovim trenucima logično je da zbog troškova i repromaterijala idemo tom linijom, a videćemo šta ćemo raditi u budućnosti“, izjavio je Vlade Radulović iz Saveza.

A u budućnosti Srbija bi mogla da kupi Pume, francuske helikoptere koji će se praviti i u Rumuniji, ali njihova cena je bez ikakve opreme četiri puta viša od cene ruskog helikoptera spremnog za borbu.

(Skandalozno.rs, Izvor: Prva TV)

Advertisement

Budite prvi sa komentarom na članku "Od Belorusije – “ubica tenkova”? – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.