ODGOVOR: Priština uvodi političke i ekonomske sankcije Beogradu?

Kosovo

Priština – foto: Wikipedia

Nakon što je vanredna sednica Skupštine Kosova o neuspesima spoljne politike i povlačenju priznanja odložena prošle nedelje do završetka glasanja Generalne skupštine Interpola o članstvu Kosova u ovoj međunarodnoj organizaciji, Predsedništvo ove skupštine ponovo je zakazalo sednicu za četvrtak, 22. novembar, prenosi Kossev.

Istovremeno, grupa od 13 poslanika podnela je Predsedništvu zahtev za održavanje sednice parlamenta na kojoj treba da se raspravlja o uvođenju ekonomskih i političkih sankcija Beogradu kao meri reciprociteta zbog „agresivnog“ ponašanja Srbije.

Vanredna sednica Skupštine Kosova o rezultatima spoljne politike, koja je počela 16. novembra ali je zbog odsustva premijera i ministra spoljnih poslova odložena, biće nastavljena u četvrtak, 22. novembra, odlučilo je Predsedništvo kosovskog parlamenta. Redovna, plenarna sednica, nastaviće se dan nakon vanredne sednice, odnosno u petak.

Posle te sednice najavljeno je održavanje nove sednice na kojoj treba da budu razmatrani i usvojeni zakoni koji su direktno povezani sa agendom evropskih reformi Kosova i koji su po rečima predsednika parlamenta Kadrija Veseljija, „direktno povezani sa procesom liberalizacije viza za građane Kosova“.

I ova sednica, koja je prošle nedelje zakazana na zahtev premijera Haradinaja je već jednom odlagana zbog negodovanja opozicije koja je tvrdila da premijer nema pravo da saziva skupštinske sednice.

U međuvremenu, grupa poslanika je predala zahtev za zakazivanje još jedne vanredne sednice, ovog puta o uvođenju ekonomskih i političkih sankcija Beogadu.

Nezavisni poslanik Korab Sejdiu napisao je na Fejsbuku da je od predsednika Skupštine Kosova zatražena parlamentarna rasprava sa obrazloženjem da je Srbija „u poslednje vreme intenzivirala agresiju na Kosovo i da zato treba da dobije oštar odgovor“.

– Pravo Kosova da se odbrani od direktne agresije Srbije nadvladava bilo koju međunarodnu obavezu Kosova koju smo preuzeli putem bilateralnih ili multilateralnih sporazuma – napisao je Sejdiu na Fejsbuku.

(Skandalozno.rs, Izvor: telegraf.rs/Kossev)

Budite prvi sa komentarom na članku "ODGOVOR: Priština uvodi političke i ekonomske sankcije Beogradu?"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.