Odzvonilo kupovini preko interneta? Od 2019. sve mora da se oporezuje

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay.com

Od naredne godine biće pokrenut jedinstveni informacioni sistem kojim će biti povezane 42 inspekcije.

Uvođenje novog informacionog sistema najavio je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, na panel-diskusiji “Siva ekonomija – dupli trošak za potrošače“.

Prema Ljajićevim rečima, borba protiv sive ekonomije mora biti koordinisana.

“Uprkos percepciji da je Srbija najgora, ima zemalja u EU koje imaju lošije rezultate, poput Bugarske sa 32 odsto sive ekonomije ili Rumunije sa 30 odsto”, rekao je Ljajić.

On je istakao da rešavanje ovakvog problema iziskuje puno truda, rada i jasnu političku volju, koja je najjasnije pokazana 2015. godine, kada je doneta zakonska regulativa.

Siva ekonomija nikada neće biti u potpunosti iskorenjena, isto kao i korupcija, ali su važni politička volja i pravni mehanizmi“, kazao je Ljajić.

Ljajić je dodao da je u borbi protiv sive ekonomije najbitnija stvar društvena svest i upozorio na to da se crno tržište preselilo na internet.

“U Skupštini će se naći Zakon o poštanskim uslugama koji predviđa da svako ko šalje robu mora da se identifikuje, a operater ima pravo da otvori paket i vidi šta je roba ako posumnja. Verujem da će to u velikoj meri uticati na trgovinu preko interneta”, dodao je Ljajić, rekavši da je prethodne godine 1,8 miliona ljudi u Srbiji trgovalo preko interneta.

Pomoćnica direktora Poreske uprave Nada Novosel kazala je da je siva ekonomija prisutna u prometu akciznih dobara, kao što su duvan, alkohol, nafta i kafa, ali je i u uvozu robe iz Kine i Turske.

Kod poljoprivrede sivu ekonomiju imamo kod neevidentiranju prinosa i isplaćivanju na crno“, rekla je Nada Novosel.

“Visok stepen sive ekonomije je zastupljen tamo gde je veliki nivo gotovine u plaćanju – u građevinarstvu, zdravstvu, prevozu… Najrizičnija kategorija su “perači” koji se osnuju sa prevarnim namerama”, rekla je Nada Novosel.

Prema njenim rečima, Poreska uprava u 2018. godini podnela je 1.339 krivičnih prijava nadležnim tužilaštvima, a otkriveno je 10 milijardi dinara utajenog poreza.

(Skandalozno.rs, Izvor: Beta)

Budite prvi sa komentarom na članku "Odzvonilo kupovini preko interneta? Od 2019. sve mora da se oporezuje"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.