OPASNA TAKTIKA TERORISTA OD KOJE STREPI EVROPA: Nakon vozila smrti okrenuli su se NOVOJ METODI

Zločin

foto: Printscreen Twitter

Jedan je muškarac napao vojnike nožem u petak u Briselu uzvikujući “Alahu Akbar” pre nego je ubijen, a tužilaštvo je napad ocenilo “terorističkim”, dok je drugi uhapšen u Londonu nakon što je mačem ranio policajce ispred Bakingemske palate.

Do ta dva napada došlo je u kontekstu nizanja džihadističkih napada u Evropi, dok se veliki mirovni marš predviđa za subotu popodne u Barseloni, nedelju dana nakon napada u Barseloni i Kambrilsu u kojima je poginulo 15 osoba a više od 120 je povređeno.

“Verujemo da se radi o terorističkom napadu”, rekla je portparolka belgijskog saveznog tužilaštva povodom napada u Briselu.

Napadač protiv koga su vojnici upotrebili vatreno oružje “preminuo je”, dodala je ona. Dvaput je uzviknuo “Alahu Akbar” napadajući dva vojnika od kojih je jedan lakše ranjen”.

[adsenseyu5]

Belgijski mediji objavili su da je napadač somalijskog porekla i da ima oko 30 godina. Islamska država je preuzela odgovornost za ovaj napad.

Do napada je došlo nakon 20 sati na bulevaru u središtu glavnog grada Belgije, blizu glavnog trga Grand Placea, jedne od “osetljivih” zona gde patroliraju naoružani vojnici zbog terorističke pretnje u Belgiji. To je prisustvo pojačano nakon napada 22. marta 2016. kad su ubijene 32 osobe a povređene 150.

Belgija je tada bila meta dvostrukog napada samoubice Islamske države što se smatra najtežim napadom ikada počinjenim u Belgiji.

Otada je bila poprište nekoliko napada na vojnike i policajce. Alžirac koji živi u Belgiji napao je mačetom i ranio 6. avgusta 2016. dve policajke u gradu Šarloa uz povike “Alahu Akbar” pre nego je ubijen. Islamska država je preuzela odgovornost za napad.

Držao ga ispod kreveta 10 godina: Nije znao da džinovski BISER vredi 100 MILIONA dolara! – VIDEO

U Londonu je policija objavila tokom noći da je muškarac uhapšen za napad pred Bakingesmkom palatom pritvoren u okviru “Terrorism Act 2000”, britanskih protivterorističkih zakonskih propisa. Ima između 20 i 30 godina.

Zaustavio je automobil oko 20.35 sati po lokalnom vremenu blizu policijskog vozila ispred palate gde se nije nalazila kraljica Elizabeta II, koja je u svojoj škotskoj rezidenciji Balmoral.

“Policajci su primetili veliki mač u njegovom automobilu i krenuli da ga uhapsei. Tokom operacije privođenja dva policajca su lakše ranjena u ruku”, saopštila je britanska policija. Primili su prvu pomoć i nekoliko sati kasnije pušteni iz bolnice.

Kako prenosi BBC, policijski izvori tvrde da je vitlao velikim mačem dužine 120 centimetara.

[adsenseyu1]

Velika Britanija je teško pogođena terorizmom ove godine s tri napada za koje je odgovornost preuzela Islamska država. U Londonu su napadači upotrebili dvaput vozilo usmerivši ga na prolaznike i potom ih napali noževima, u martu (pet mrtvih) i junu (osam mrtvih). U maju jedna se osoba raznela bombom kućne izrade na izlasku s koncerta u Mančesteru pri čemu su poginule 22 osobe.

Ovo je MAGIJA: Pogledajte verovatno najboljeg BARMENA na svetu! – VIDEO

U Finskoj je napad nožem ocenjen terorističkim, a poginule su dve osobe, dok ih je osam ranjeno.

U Holandiji je koncert američke rok grupe “Alah-Las” otkazan zbog “konkretne” informacije iz Španije o planiranom napadu.

(Skandalozno.rs/Blic.rs/Izvor:Jutarnji list)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "OPASNA TAKTIKA TERORISTA OD KOJE STREPI EVROPA: Nakon vozila smrti okrenuli su se NOVOJ METODI"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.