Organizovan sastanak BRITANSKIH LORDOVA sa temom “BALKAN”: “Nismo smeli da dozvolimo Srbima da POKAZUJU MIŠIĆE”

mapa

Foto: Wikipedia

Zapadni Balkan, a posebno Bosna i Hercegovina, bili su tema nedavnog savetovanja koje su organizovali engleski lordovi. Zanimljivo je da je, nakon hrvatske predsednice Kolinde Grabar-Kitarović, češkog predsednika Miloša Zemana, austrijskog šefa diplomatije Sebastiana Kurca, na opasnost od porasta verske radikalizacije kod muslimana u BiH upozorio i gost lordova u Veću za međunarodne odnose gornjeg doma Ujedinjenog Kraljevstva general ser Majkl Rouz.

General Rouz nekada je bio zapovednik snaga UNPROFOR-a BiH i sigurno dobro poznaje situaciju u ovoj zemlji, piše Večernji list BiH.

Opšte nezadovoljstvo

– Taj radikalizam koji je posledica uticaja dolaska mudžahedina i verske indoktrinacije, uz očekivanja Srba da dođe do podele države te nezadovoljstva Hrvata svojim statusom, preti raspadom zemlje, ističe Rouz koji je, uz bivšeg visokog predstavnika Pedija Ešdauna, bio gost tog sastanka.

[adsenseyu5]

– Rastući elementi radikalizacije, posebno među muslimanima glavni je razlog što je zemlja podeljenija više nego ikada. Čak postoji rizik da će postati propala zemlja – smatra general Rouz, a zatim priča o Srbima:

– Srbima je Dejtonski sporazum dao tu mogućnost da pokazuju mišiće i oni to rade poslednjih 20 godina. To im se nije smelo dopustiti. Druga pretnja su džihadisti.

Rasprava britanskih lordova o BiH izazvala je veliku pažnju u ovoj zemlji. Političari su složni u oceni da nikome normalnom u ovoj zemlji nije stalo do pogoršavanja situacije i izazivanja novih sukoba, a da pretnje radikalizmom i terorizmom nisu ni veće ni manje nego što je to slučaj u Belgiji, Francuskoj ili pak samoj Velikoj Britaniji. Ipak, Veće smatra da je BiH najrizičnija.

Novak ĐOKOVIĆ došao u Srbiju: „Moram nešto da vam priznam…“

Veće lordova ima oko 800 članova, a ljudi u Domu su imenovani po raznim osnovama. Rasprava o političkim i društvenim pitanjima ima moralni autoritet. Takođe, Dom lordova ima i svoje zakonske predloge. Na pitanje lordova može li situacija ponovo da eksplodira na Balkanu, general Majkl Rouz misli kako uvek postoje izgledi za tako nešto.

Istorija Balkana

Vinston Čerčil je kazao kako Balkan ima toliko istorije da je nemoguće razdvojiti je od sadašnjosti, s obzirom na to da je ono što se događa danas temeljeno na onom što se događalo u prošlosti.

– Na Balkanu nije važno ono što vidite na površini, već ono što se događa ispod površine… – kazao je general Rose, dotakavši se i hrvatskog pitanja u BiH:

– Imamo dovoljno jakih lidera koje možemo iskoristiti da sprečimo raspad BiH, što je, kako ste i sami rekli, nezamislivo. Onda bismo završili s hrvatskim delom koji bi se pridružio Hrvatskoj. Evropi bi ostao nemoguć zadatak, a to je da održi malenu muslimansku državu u sredini.

[adsenseyu1]

Bivši visoki predstavnik u BiH Pedi Ešdaun je pak izrazio bojazan od i bombaških incidenata u BiH.

– Šta ako neko baci bombu na džamiju u Doboju? – upitao je jednom prilikom.

(Skandalozno.rs/Blic.rs/Izvor: Večernji list BiH)

[adsenseyu2]

1 komentar na "Organizovan sastanak BRITANSKIH LORDOVA sa temom “BALKAN”: “Nismo smeli da dozvolimo Srbima da POKAZUJU MIŠIĆE”"

  1. Proslost i sadasnjost Baalkna, je spojena, zhvljujuci licemerj Evrope , pogotov Engleske. Ono sto ste kuvali sda i gutajte, (ne samo u vezi Blkana).
    Ako se ni javno ni tajno , nebudete, mesali u odnose na Balkanu, mi cemo se ipak medjusobno dogovoriti.
    Nasa prirodna bogatstva, moraju ostti nasa (Mislim na Balkan)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.