Ostaju u ratu: Japan odustaje od mirovnog sporazuma sa Rusijom

Spor

Kurilska ostrva – foto: Wikipedia

Japan je odlučio da odbije predlog za potpisivanje okvirnog mirovnog sporazuma s Rusijom o završetku Drugog svetskog rata piše japanski “Asahi šinbun”.

Sporazum je trebao da bude potpisan na samitu G20 u Osaki, krajem juna. Tim sporazumom bilo je predviđeno da Rusija i Japan formalno okončaju Drugi svetski rat, ali prema navodima lista, dve strane nisu uspele da prevaziđu neslaganja o određenom broju istorijskih i bezbednosnih pitanja.

Japan i Rusija će, kako se navodi, nastaviti pregovore o postizanju mirovnog sporazuma, ali se očekuje da će proces potrajati.

Tokio sporazumom želeo je da potvrdi zajedničku deklaraciju Sovjetskog Saveza i Japana iz 1956. u kojem Moskva izražava spremnost da preda južna kurilska ostrva Šikotan i Habomal kao gest dobre volje.

Japan zatim planira da pregovara sa Rusijom o suverenitetu nad preostala dva sporna ostrva – Iturupom i Kunaširom, prenosi Tas s.

Međutim, nekoliko rundi pregovora na nivou šefova diplomatija pokazalo je da je Rusija zabrinuta zbog mogućeg razmeštanja američkog raketnog sistema na tim ostrvima.

Samit G20 održava se u Osaki 28. i 29. juna i predviđeno je da japanski premijer Šinzo Abe i ruski predsednik Vladimir Putin održe radni sastanak.

(Skandalozno.rs, Izvor: Tanjug)

Budite prvi sa komentarom na članku "Ostaju u ratu: Japan odustaje od mirovnog sporazuma sa Rusijom"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.