Otkud toliko ZLATO: Hapšenje radnika RTB Bor otkrilo MNOGO VEĆU PREVARU!

Blago

foto-ilustracija: pixabay.com

Nakon hapšenja sedam bivših i sadašnjih radnika RTB “Bor” kod kojih je pronađeno zlato kradeno iz pogona, pokrenuta je velika istraga. Ona je danas nastavljena kada su pripadnici SBPOK-a ponovo ušli u tu radnu jedinicu RTB.

Kako se saznaje, ono što je pokrenulo dublju istragu je to što je u poslednjih desetak godina papirološki bilo prikazivano da je u pogonu “zlatare” RTB “Bor” prividno sve bilo “čisto” i da je proizvedeno zlato u gram odgovaralo količini koju je i trebalo dobiti.

Međutim, nakon hapšenja sedmorice bivših i sadašnjih radnika RTB-a, kod kojih je pronađen oko kilogram zlatnog nakita, kao i veća suma novca, pripadnici SBPOK-a započeli su istragu koja bi trebala da ustanovi da li je neko od nadležnih u RTB-u “štelovao” rezultate proizvodnje tog plemenitog metala.

Kako je izneto zlato iz dobro čuvanog pogona?

Pripadnici SBPOK-a, takođe, treba da ustanove i kako je zlato iznošeno iz “Zlatare“, jer je taj pogon čuvan kao centralna banka.

Angažovani i naoružani stražari

Sa svih strana je obezbeđen kamerama, a za bezbednost i sprečavanje pljačke bili su angažovani posebno obučeni i naoružani stražari.

Ako se zna da su svi zaposleni svakodnevno proveravani detektorima za metal, prava je misterija kako se zlato toliko dugo iznosilo iz tog pogona.

Živeli na visokoj nozi, a radili za prosečne plate

Klupko je počelo da se odmotava početkom prošlog meseca kada su lišeni slobode radnici ‘’Zlatare’’ I. S. (42), Z. P. (41), G. P. (43) i D. M. (44), kao i S. S. (41), koji je nekada radio o tom pogonu. Tada su privedeni i stražari D. M. (43) i Z. I. (48), koji su bili angažovani na obezbeđenju tog pogona iz sastava RTB-a “Bor”. Tada je kod njih pronađeno 135.765 evra, 3.897 dolara i 98.000 dinara, i blizu kilogram zlatnog nakita.

Za većinu osumnjičenih bilo je karakteristično to što su živeli iznad svojih mogućnosti.

Oni su, uprkos plati koja u proseku iznosi oko 50.000 dinara, vozili skupa kola, a jedan od njih je, nezvanično, čak bio i sponzor jednog seoskog fudbalskog kluba.

Istraga treba da tačno utvrdi koliko je zlata ukradeno iz RTB, jer postoje indicije da je to preuzeće oštećeno i za nekoliko miliona evra.

Uz to, detaljna provera treba da pokaže ko je sve umešan u ovu krađu.

Pored osumnjičenih, na meti su i zaposleni u Topionici i rafinaciji bakra, u čijem je sastavu “Zlatara”, ali i vlasnici pojedinih zlatara u Boru, jer se sumnja da je metal koji je kraden iz RTB završavao kod njih, a oni su ga, potom, prerađivali u nakit.

(Skandalozno.rs, Izvor: blic.rs)

1 komentar na "Otkud toliko ZLATO: Hapšenje radnika RTB Bor otkrilo MNOGO VEĆU PREVARU!"

  1. A šta je sa generalnim direktorom RTBBori? Pa (recimo) Tomom majmunom Nikolić-em (bivšim “predsednikom države” Srbije), pa isto tako njegovom majmunicom “prvom opjdarom” Dragicom (“humanitarkom”) i td.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.