OTVARANJE VRATA ZA NOVE ČLANICE SA BALKANA: Evo kada bi Srbija i Crna Gora trebalo da UĐU U EVROPSKU UNIJU

čanak

Foto: AP/Tanjug

Predsednik Francuske Emanuel Makron i predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker smatraju da EU treba da do 2025. otvori vrata za nove članice sa Balkana.

To je zaključak interne analize koju je Junker podneo na nezvaničnom samitu EU sinoć u Talinu, pominjući Srbiju i Crnu Goru.

– Ako želimo veću stabilnost u našem susedstvu, onda moramo održati ubedljivim i izglede za ulazak Zapadnog Balkana u članstvo – piše u Junkerovom dokumentu i kaže se da o tome postoji “važna saglasnost pošto obojica ističu potrebu da se do 2025. godine EU proširi na Zapadni Balkan”.

Objašnjava se da Makron smatra da će “Unija morati da se otvori za zemlje Balkana čim one u potpunosti budu poštovale uslove pravne tekovine EU i zahteve koji se tiču demokratije”.

[adsenseyu5]

Junker je analitički predstavio u čemu se – radi daljeg jačanja i integracije EU – podudaraju njegovi stavovi iz nedavnog godišnjeg izlaganja o stanju Unije, i predlozi Makrona za “obnovu Unije” i njeno ekonomsko i bezbednosno jačanje “u svetlu izazova u današnjem svetu” – koje je predsednik Francuske izneo u govoru u utorak.

Makron je svoje temeljite i sveobuhvatne zamisli o preuređenju cele EU i naročito zone evra sinoć dodatno obrazložio šefovima država ili vlada zemalja Unije, a Junker im je podelio svoju analizu.

BOGATSTVO: Lovac na blago pronašao kovanice stare 2.000 godina

U odeljku o podudarnosti njegovih i Makronovih stavova o proširivanju članstva EU, Junker naglašava da je sledeći korak da se “pripremi tle za proširivanje tokom idućeg mandata Evropske komisije” i naznačava da se to odnosi “na Srbiju i Crnu Goru”. “To se mora usredsrediti na vladavinu zakona, temeljna prava i borbu protiv korupcije, kao i na ukupnu stabilnost tog regiona”, podvlači predsednik Evropske komisije.

(Skandalozno.rs/Dnevno.rs/izvor:Beta)

[adsenseyu2]

1 komentar na "OTVARANJE VRATA ZA NOVE ČLANICE SA BALKANA: Evo kada bi Srbija i Crna Gora trebalo da UĐU U EVROPSKU UNIJU"

  1. PREDRAG...B A T O C I N A | 1. октобра 2017. u 21:07 | Одговори

    Siguran sam da ce vrata EU za Srbiju biti ranije otvorena…u to sam u potpunostu siguran

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.