OTVOREN PUT KA EU GRAĐANIMA SRBIJE: Usvojen izveštaj o bezviznom režimu

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay.com

Građani Srbije će i dalje moći da nesmetano putuju u zemlje EU, rekao je evropski komesar za unutrašnje poslove i migracije Dimitros Avramopulos.

Avramopulos je tu informaciju potvrdio u intervjuu za RTS , pošto je Evropska komisija usvojila prvi izveštaj o funkcionisanju bezviznog režima za osam zemalja Zapadnog Balkana i istočne Evrope.

– Bezvizni režim je najjači instrument EU u jačanju kontakata i veza između građana naših zemalja – rekao je Avramopulos.

[adsenseyu5]

On je naglasio da je Evropska komisija u potpunosti posvećena očuvanju slobodnog putovanja za građane Srbije, na čemu EU radi zajedno sa vladom u Beogradu.

– Pozdravljam napore Srbije kako bi postignuti napredak bio održiv a reforme proizvodile konkretne rezultate. Taj posao mora biti nastavljen. Neosnovani zahtevi za azil državljana Srbije opali su za više od 40 odsto, što je pozitivan znak.

Srpske vlasti treba da nastave efikasnu primenu sporazuma o readmisiji sa EU i pojačaju ciljanu informativnu kampanju o uslovima i obavezama putovanja bez viza, kao i da intenziviraju istrage na razbijanju mreža organizovanog kriminala – rekao je Avramopulos.

Evropska komisija se u danas objavljenom izveštaju usredsredila na tri ključne oblasti: funkcionisanje sporazuma o readmisiji, borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Redovni izveštaji deo su novog nadzornog mehanizma za funkcionisanje bezviznog režima usvojenog početkom godine, po kojem više zemalja članica ili Evropska komisija mogu po ubrzanom postupku zatražiti privremeno vraćanje viza za građane nekih zemalja u slučaju određenih vanrednih okolnosti.

Nemački mediji iznenađeni: Kako je Srbija odjednom dobar momak, a Kosovo loš?

Evropska komisija je usvojila izveštaj kojim se konstatuje da zemlje Zapadnog Balkana (Albanija, BiH, Makedonija, Crna Gora i Srbija), kao i zemlje Istočnog partnerstva (Moldavija, Gruzija i Ukrajina), nastavljaju da ispunjavaju uslove neophodne za održanje dobijenog bezviznog režima.

Izveštaj zamenjuje dokument koji je o primeni bezviznog režima na Zapadnom Balkanu izrađen 2015. godine. Evropska komisija će ovaj izveštaj predstaviti Evropskom parlamentu i Savetu u 2018. godini.

[adsenseyu1]

(Skandalozno.rs/Dnevno.rs/Izvor: RTS)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "OTVOREN PUT KA EU GRAĐANIMA SRBIJE: Usvojen izveštaj o bezviznom režimu"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.