Ove promene nam nisu trebale: Zvezdi i Partizanu još teži put do Lige šampiona

Promene

Trofej Lige šampiona – foto: Tanjug/AP

Evropska fudbalska unija (UEFA) potvrdila je danas da će od naredne sezone biti izmena u formatu Lige šampiona i Lige Evrope, čija je suština da “veliki” klubovi dobijaju prednost u odnosu na “male”.

Liga šampiona će u sledeće četiri godine imati direktnih 26 učesnika (po četiri iz Španije, Nemačke, Engleske i Italije, dva iz Rusije i Francuske, a po jedan iz Portugalije, Ukrajine, Belgije, Turske, Češke i Švajcarske, uz osvajače Lige Evrope i Lige šampiona), a preostalih šest biće iz kvalifikacija.

Advertisement

To znači da će srpski šampion imati jako težak put do elite, kroz četiri kvalifikaciona kola, ali će imati mogućnost da u slučaju eliminacije u bilo kojoj rundi nastavi takmičenje u kvalifikacijama za Ligu Evrope.

Grupna faza Lige Evrope daje 17 direktnih ulaznica, a novost je da će, kao i Liga šampiona, imati stazu šampiona (timova eliminisani iz LŠ) i pratilaca u kvalifikacijama.

Sledeća sezona u kvalifikacijama za Ligu šampiona startuje 26. juna utakmicama u preliminarnoj rundi, a Liga Evrope dva dana kasnije.

NEMA VIŠE STANDARDNOG TERMINA OD 20.45 MINUTA

foto: Tanjug/AP

Bitna promena je i to da utakmice više neće počinjati od 20.45 minuta. Godinama prepoznatljiv termin zamenjen je zbog komercijalnih svrha.

Advertisement

UEFA želi da zaradi više od TV prava, odnosno da navijačima pruži mogućnost da u jednom danu gledaju dve utakmice. Stoga i ne čudi što će novi termini biti 18.55 minuta i 21.00 čas.

Jedino će u Rusiji i Kazahstanu utakmice počinjati od 18.00 časova po srednjeevropskom vremenu.

Takođe, UEFA je odlučila da VAR ni sledeće sezone neće biti upotrebljavan u LŠ i LE.

(Skandalozno.rs, Izvor: telegraf.rs)

Advertisement

Budite prvi sa komentarom na članku "Ove promene nam nisu trebale: Zvezdi i Partizanu još teži put do Lige šampiona"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.