Ovo je LISTA najuticajnih zemalja EVROPE: Šta mislite, na kom mestu je SRBIJA?!

Ilustracija

Nemačka je bez premca najuticajnija evropska držžava, dok Srbija zauzima 19. mesto, navodi evropsko izdanje sajta “Politiko”, koji je listu načinio poredeći uticaj lidera zemalja i ambasadora u EU.

“Politiko” je u listu uvrstio i članice EU i držžave kandidate za članstvo, a redosled je utvrdio kombinujući uticaj lidera držžava i ambasadora u EU, koji predstavljaju vezu između Brisela i prestonica, stabilnost vlada, jasnu strategiju i “sirovu snagu držžava”, prenosi RTS.

Ključni faktor pri sastavljanju te rang-liste, navodi “Politiko“, jeste rastući uticaj lidera poslednjih godina, ali i značaj uloge ambasadora koji pripremaju susrete i “održžavaju diplomatiju u žživotu” između takvih susreta.

Za srpskog premijera Aleksandra Vučića, “Politiko” navodi da se dobro kotira kao čovek sa kojim EU možže da reššava probleme, pa je Srbija rangirana bolje od brojnih članica Unije, uključujući Hrvatsku, Sloveniju, Portugaliju, Bugarsku i Rumuniju.

Među liderima, nemačka kancelarka Angela Merkel je bez premca, navodi “Politiko”.

[adsenseyu4][adsenseyu4]

Velika Britanija je, po uticaju, druga držžava EU, smatra “Politiko”, Francuska je na trećem, a Italija na četvrtom mestu.

Mađarska je na ššestom mestu, dok je premijer Viktor Orban opisan kao političar sa dugoročnom strategijom.

Hrvatska se nalazi na 30. mestu te liste, pri čemu će nastojanja Zagreba da blokira evropski put Srbije izazvati negativne posledice i gubitak uticaja, navodi “Politiko”.

Rumunija se nalazi na 27. mestu, Bugarska mesto iza, dok se Grčka nalazi na 11. mestu.

Od kandidata za članstvo, od 31. do 33. mesta nalaze se Crna Gora, Makedonija i Albanija.

Bosna i Hercegovina nije uššla na listu.

(Tanjug, foto: pixabay)

Budite prvi sa komentarom na članku "Ovo je LISTA najuticajnih zemalja EVROPE: Šta mislite, na kom mestu je SRBIJA?!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.